Bättre samspel under de turbulenta tonåren

09.09.2020 kl. 10:47
Tonårstiden väcker frågor och känslor hos de flesta föräldrar och det kan köra ihop sig rejält hemma. Med mera kunskap och rätt verktyg kan föräldern skapa en bättre atmosfär hemma. Vi erbjuder ett brett urval av sätt att stödja tonårsföräldrar i tid innan problemen eskalerar.

Under tonåren förändras den unga och ibland kan det vara svårt att nå det egna barnet. Gott humör kan blixtsnabbt växla till ilska och färdigheter den unga tidigare besuttit känns plötsligt som väldigt avlägsna. Allt detta är helt normalt. Ungdomsåren är en viktig tid i livet, då den unga förbereder sig till vuxenlivet.

Att som förälder hantera de här förändringarna är inte alltid lätt. Att lära sig mer om vad som händer i tonåringens hjärna, kropp och liv under tonåren är en nyckel till bättre förståelse. På våra kurser och föreläsningar kan vi erbjuda olika slag av konkreta redskap för att få vardagen att flyta på bättre. Från föreläsningar och webbkurser till diskussionsgrupper – det finns många olika sätt att få stöd i den turbulenta tonårsvardagen.

 

I höst erbjuder vi:

Må 12.10 kl. 17: Onlineföreläsning: Mycket oljud i tonårshjärnan

Ibland är tonåringen stressad och nedstämd och ibland är det full rulle och allt går för snabbt. Vad är förklaringen till ungdomars beteende, vad händer egentligen i tonårshjärnan? Kom och lyssna på Merja Koponen, som jobbar som sakkunnig inom barn- och familjearbete. Hon är utbildad psykiatrisk sjukskötare, psykoterapeut och neuropsykiatrisk coach. 

 

Må 19.10 och 26.10 kl. 17-19: Kortkurs för föräldrar till tonåringar

Under kursen behandlar vi olika metoder som du som förälder kan använda för att undvika onödiga konflikter och förbättra kontakten och samspelet med ditt tonåriga barn.

Den avgiftsfria kursen består av föreläsningar, diskussioner och individuellt arbete i egen arbetsbok. Kursledare: Pia Graniittiaho, sakkunnig inom barn och familjearbete är föreläsare

 

Från må 2.11 kl.17-19: Förbättra samspelet med din tonåring

Under gruppträffarna funderar vi tillsammans kring hur man på bästa sätt kan stödja sin tonåring. I kursen ingår teori om tonårstiden och vilka förändringar den kan medföra. Deltagarna får också möjlighet att reflektera kring sitt eget föräldraskap och dela tankar kring hur det är att föra förälder till en tonåring.

Kursledare: Maria Ostrow, sakkunnig inom barn- och familjearbete

"Jag fick många aha-upplevelser och förstår bättre varför tonåringen beter sig på ett visst sätt."

Föräldrawebben - nätkurs för föräldrar

Målet med den avgiftsfria nätkursen Föräldrawebben är att utveckla en god relation mellan föräldrar och tonåringar. Programmet omfattar fem avsnitt och består av bland annat information, korta filmsnuttar, frågor och i samband med vissa frågor får du också se vad andra föräldrar har svarat. I slutet av varje avsnitt kommer du att få praktiska övningar att genomföra hemma.

Läs mer om vad vi kan erbjuda dig som tonårsförälder.

 

Vi deltar i SOSTE:s kampanj Onneksi on joku - Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vårt arbete är för barn, unga och familjer.

Läs vårt ställningstagande här!

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
Söndrigt hjärta

Blogg: Brev från en separation

"Det är absolut ingen skam att söka hjälp, snarare en smart investering för framtiden och förhoppningsvis ett nytt, bättre liv", skriver en mamma som gått igenom en separation i vår blogg.
Pia Graniittiaho står ute på en trappa

”Skilsmässan påverkar alltid barnet”

De planerade nedskärningarna oroar experter. Enhetschef Pia Graniittiaho lyfter fram vikten av stöd för både barn och föräldrar.

"Ett av de kivogaste jobben jag haft!"

Sammanlagt 21 unga fick sommarjobb under Barnavårdsföreningens sommarläger. Att få lära känna barnen, lyssna till deras önskemål och prova på nya aktiviteter var något som lägerledarna berättar att de uppskattade.

”Nu vet jag att jag inte kan berömma mitt barn för mycket”

Vi deltar i SOSTE:s kampanj Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vår arbete är för barn, unga och familjer. Läs blogginlägget om Pia och Mikael, som fick en lättare vardag och ett stärkt föräldraskap efter att ha deltagit i Familjeskolan POP på Barnavårdsföreningen.

”Nyt tiedän, ettei lasta voi kehua liikaa”

Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Pia ja Mikael osallistuivat Barnavårdsföreningenin Perhekoulu POP:iin. Blogissa he kertovat omien vanhemmuustaitojen vahvistuneen ja arjen helpottuneen Perhekoulun myötä.
Man som tittar ut över ett öppet hav

Pappablogg: Skilsmässan lade sina spår

"En skilsmässa är minst sagt en förändring, inte bara för mig som man och pappa till två härliga barn, utan för hela den splittrade familjen, släkten och vännerna. Det finns ingen återvändo, men livet går vidare", skriver en pappa som deltagit i vår skilsmässogrupp i vår blogg.
bild av pärmen från ett häfte om skilsmässa

Ungdomar skapar eget material om skilsmässa

Att få tala om hur det kändes efter att föräldrarna skildes och att få hjälpa andra i samma situation. Det var det viktigaste för de ungdomar som deltog i Barnavårdsföreningens workshoppar under sommaren. Genom vårt förebyggande arbete vill vi stödja ungdomars välmående och ta i eventuella problem i tid.
Leende ungdom ute

Chatta med oss på tisdagar och torsdagar

Våra chattar finns till för dig som har frågor kring familjeliv eller skilsmässa och för barn och unga som behöver någon som lyssnar på dem. Under hösten är alla våra chattar öppna på tisdagar klockan 12–14 och på torsdagar klockan 16–18.