Bättre samspel under de turbulenta tonåren

09.09.2020 kl. 10:47
Tonårstiden väcker frågor och känslor hos de flesta föräldrar och det kan köra ihop sig rejält hemma. Med mera kunskap och rätt verktyg kan föräldern skapa en bättre atmosfär hemma. Vi erbjuder ett brett urval av sätt att stödja tonårsföräldrar i tid innan problemen eskalerar.

Under tonåren förändras den unga och ibland kan det vara svårt att nå det egna barnet. Gott humör kan blixtsnabbt växla till ilska och färdigheter den unga tidigare besuttit känns plötsligt som väldigt avlägsna. Allt detta är helt normalt. Ungdomsåren är en viktig tid i livet, då den unga förbereder sig till vuxenlivet.

Att som förälder hantera de här förändringarna är inte alltid lätt. Att lära sig mer om vad som händer i tonåringens hjärna, kropp och liv under tonåren är en nyckel till bättre förståelse. På våra kurser och föreläsningar kan vi erbjuda olika slag av konkreta redskap för att få vardagen att flyta på bättre. Från föreläsningar och webbkurser till diskussionsgrupper – det finns många olika sätt att få stöd i den turbulenta tonårsvardagen.

 

I höst erbjuder vi:

Må 12.10 kl. 17: Onlineföreläsning: Mycket oljud i tonårshjärnan

Ibland är tonåringen stressad och nedstämd och ibland är det full rulle och allt går för snabbt. Vad är förklaringen till ungdomars beteende, vad händer egentligen i tonårshjärnan? Kom och lyssna på Merja Koponen, som jobbar som sakkunnig inom barn- och familjearbete. Hon är utbildad psykiatrisk sjukskötare, psykoterapeut och neuropsykiatrisk coach. 

 

Må 19.10 och 26.10 kl. 17-19: Kortkurs för föräldrar till tonåringar

Under kursen behandlar vi olika metoder som du som förälder kan använda för att undvika onödiga konflikter och förbättra kontakten och samspelet med ditt tonåriga barn.

Den avgiftsfria kursen består av föreläsningar, diskussioner och individuellt arbete i egen arbetsbok. Kursledare: Pia Graniittiaho, sakkunnig inom barn och familjearbete är föreläsare

 

Från må 2.11 kl.17-19: Förbättra samspelet med din tonåring

Under gruppträffarna funderar vi tillsammans kring hur man på bästa sätt kan stödja sin tonåring. I kursen ingår teori om tonårstiden och vilka förändringar den kan medföra. Deltagarna får också möjlighet att reflektera kring sitt eget föräldraskap och dela tankar kring hur det är att föra förälder till en tonåring.

Kursledare: Maria Ostrow, sakkunnig inom barn- och familjearbete

"Jag fick många aha-upplevelser och förstår bättre varför tonåringen beter sig på ett visst sätt."

Föräldrawebben - nätkurs för föräldrar

Målet med den avgiftsfria nätkursen Föräldrawebben är att utveckla en god relation mellan föräldrar och tonåringar. Programmet omfattar fem avsnitt och består av bland annat information, korta filmsnuttar, frågor och i samband med vissa frågor får du också se vad andra föräldrar har svarat. I slutet av varje avsnitt kommer du att få praktiska övningar att genomföra hemma.

Läs mer om vad vi kan erbjuda dig som tonårsförälder.

 

Vi deltar i SOSTE:s kampanj Onneksi on joku - Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vårt arbete är för barn, unga och familjer.

Läs vårt ställningstagande här!

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034

Barn har rätt till en framtid

"Vi firar barnkonventionens vecka. Vi vuxna har en viktig roll i att förstärka framtidstron hos våra barn", skriver vår verksamhetsledare Pia Sundell i sin blogg.

Du har rätt att vara barn

"Visste du att daghemmet är din och alla andra barns plats? Det är här du ska få synas och höras. Här på dagis tar vi som jobbar ställning till dina rättigheter varje dag", skriver våra daghemsföreståndare i vår blogg.

Barn som har begått brott är i stort behov av stöd och hjälp

De senaste veckorna har diskussionen gått het om minderåriga som gör sig skyldiga till narkotikabrott och grova våldsbrott. Tongångarna har tidvis varit hårda och Barnavårdföreningen manar till lugn. Det är viktigt att inte generalisera och att respektera barnets rättigheter.