Ställningstagande: Kortsiktiga nedskärningar får allvarliga konsekvenser för familjerna

20.08.2020 kl. 12:41
Som Finland äldsta och enda svenskspråkiga barnskyddsorganisation är Barnavårdsföreningen orolig för konsekvenserna av de planerade nedskärningarna i social- och hälsovårdsorganisationernas finansiering.

I Finansministeriets budgetförslag skärs finansieringen till social- och hälsovårdsorganisationerna i Finland ned med 127 miljoner euro. Det är en minskning på hela 33 procent.

Ifall kraftiga nedskärningar görs leder det till att barn, unga och familjer som redan nu har utmaningar i sin vardag kommer att få det ännu svårare. Organisationerna erbjuder ofta service som kommunerna eller staten inte kan eller behöver producera. Tack vare bidragen från statligt håll är servicen förmånlig för mottagaren. Om bidragen skärs ned är den utom räckhåll för många eller försvinner helt.

Investeringar i barn och unga är en investering i framtiden. Erfarenheter från recessionen på 1990-talet visar klart att nedskärningarna har långsiktiga och allvarliga konsekvenser, och gång på gång har man upprepat att detta misstag inte får göras igen.

I dag är vi mitt uppe i en ny kris.

Pandemin har lett till att många redan mår sämre och behovet av hjälp är större än på länge. Begränsningar, permitteringar, färre sociala kontakter utanför hemmet, ett ökat alkoholbruk i hemmen och en risk för ökat familjevåld leder till att många familjer har det tungt.

Att kraftigt skära ner bidragen till organisationer inom social- och hälsovårdssektorn är kortsiktigt och framför inte ett kostnadseffektivt beslut. Vi behöver långsiktiga lösningar, som tryggar mångsidig service för barn och unga, också på svenska.

Barnavårdsföreningen anser att budgetförslaget måste ses över. Organisationernas framtid måste tryggas. Samhället har inte råd att förlora organisationernas viktiga insats och expertis.

Pia Sundell 
verksamhetsledare


Barnavårdsföreningen är med i SOSTE:s kampanj Tur att det finns nån Onneksi on joku, som visar värdet på social- och hälsovårdsorganisationernas arbete.   

SOSTE Finlands social och hälsa rf är en riksomfattande paraplyorganisation som samlar 230 social- och hälsovårdsorganisationer och tiotals andra samarbetsorganisationer.

Läs SOSTE fullmäktiges ställningstagande på svenska eller finska

Pia Sundell
Pia Sundell
Verksamhetsledare | Toiminnanjohtaja
+358405019105
Pia leder det operativa arbetet på Barnavårdsföreningen. Hon är också bl.a. vice ordförande för Centralförbundet för Barnskydd | Pia johtaa BF:n operatiivista työtä. Hän on myös mm. Lastensuojelun Keskusliiton varapuheenjohtaja.
Söndrigt hjärta

Blogg: Brev från en separation

"Det är absolut ingen skam att söka hjälp, snarare en smart investering för framtiden och förhoppningsvis ett nytt, bättre liv", skriver en mamma som gått igenom en separation i vår blogg.
Pia Graniittiaho står ute på en trappa

”Skilsmässan påverkar alltid barnet”

De planerade nedskärningarna oroar experter. Enhetschef Pia Graniittiaho lyfter fram vikten av stöd för både barn och föräldrar.

Bättre samspel under de turbulenta tonåren

Tonårstiden väcker frågor och känslor hos de flesta föräldrar och det kan köra ihop sig rejält hemma. Med mera kunskap och rätt verktyg kan föräldern skapa en bättre atmosfär hemma. Vi erbjuder ett brett urval av sätt att stödja tonårsföräldrar i tid innan problemen eskalerar.

"Ett av de kivogaste jobben jag haft!"

Sammanlagt 21 unga fick sommarjobb under Barnavårdsföreningens sommarläger. Att få lära känna barnen, lyssna till deras önskemål och prova på nya aktiviteter var något som lägerledarna berättar att de uppskattade.

”Nu vet jag att jag inte kan berömma mitt barn för mycket”

Vi deltar i SOSTE:s kampanj Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vår arbete är för barn, unga och familjer. Läs blogginlägget om Pia och Mikael, som fick en lättare vardag och ett stärkt föräldraskap efter att ha deltagit i Familjeskolan POP på Barnavårdsföreningen.

”Nyt tiedän, ettei lasta voi kehua liikaa”

Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Pia ja Mikael osallistuivat Barnavårdsföreningenin Perhekoulu POP:iin. Blogissa he kertovat omien vanhemmuustaitojen vahvistuneen ja arjen helpottuneen Perhekoulun myötä.
Man som tittar ut över ett öppet hav

Pappablogg: Skilsmässan lade sina spår

"En skilsmässa är minst sagt en förändring, inte bara för mig som man och pappa till två härliga barn, utan för hela den splittrade familjen, släkten och vännerna. Det finns ingen återvändo, men livet går vidare", skriver en pappa som deltagit i vår skilsmässogrupp i vår blogg.
bild av pärmen från ett häfte om skilsmässa

Ungdomar skapar eget material om skilsmässa

Att få tala om hur det kändes efter att föräldrarna skildes och att få hjälpa andra i samma situation. Det var det viktigaste för de ungdomar som deltog i Barnavårdsföreningens workshoppar under sommaren. Genom vårt förebyggande arbete vill vi stödja ungdomars välmående och ta i eventuella problem i tid.
Leende ungdom ute

Chatta med oss på tisdagar och torsdagar

Våra chattar finns till för dig som har frågor kring familjeliv eller skilsmässa och för barn och unga som behöver någon som lyssnar på dem. Under hösten är alla våra chattar öppna på tisdagar klockan 12–14 och på torsdagar klockan 16–18.