En bättre skolvardag för flera lågklasser

18.05.2020 kl. 10:21
Tanken var från början att skapa en samhörighet bland eleverna som gick i skola på distans och erbjuda lågklasserna ett roligt inslag i skolvardagen. Men Eva Söderlund och hennes kolleger märkte fort att de klarade av att förverkliga programmet Vi i klassen lika bra på distans. Nu ser hon nya möjligheter för framtiden.

Barnavårdsföreningens program Vi i klassen finns till för att skapa en trivsammare skolvardag för både elever och lärare. Under de senaste månaderna har eleverna gått i skola på distans, men Vi i klassen – programmet har fortsatt och verksamheten har anpassats enligt de enskilda klassernas behov.

- Vi ville fortsätta samarbetet och hörde med lärarna vad de har för önskemål, säger Eva Söderlund sakkunnig inom barn- och familjearbete på Barnavårdsföreningen. De första veckorna var det svårt eftersom det också var en ny situation för alla lärare. När läget lugnade sig var också de ivriga att fortsätta med Vi i klassen. 

Eva berättar att de kunnat fungera som ett stöd för lärarna, som haft mycket nytt på sina bord. Många lärare har haft ett behov av att kunna bolla tankar med dem.

- Vi har försökt att inte belasta lärarna utan underlätta deras situation, säger Eva.

Eva önskar lågstadie-eleverna en glad påsk. 

Samarbetet med klasserna fortsatte

Nära på alla klasser som hunnit påbörja Vi i klassen – programmet innan coronapandemin fortsatte samarbetet med Barnavådsföreningen också under undantagstillståndet. Nya klasser som skulle påbörja programmet sköts fram till hösten.

Efter att Eva och hennes kollegor fått kontakt med lärarna och diskuterat målsättningarna för varje enskild klass planerade de ett nytt innehåll som kunde förverkligas på distans.

Förutom videohälsningar har Vi i klassen – programmet nu bestått av diskussionsunderlag, fotouppgifter och sagor som sammanställts av klasserna.

- Eleverna har tagit uppgifterna seriöst och verkligen funderat på sina svar, berättar Eva. Det tycker vi visar på att eleverna tyckt om våra uppgifter. Teman som tagits upp är bland annat vänskap, respekt och grupptryck.

Temat i en av uppgifterna var känslor och eleverna fick ta en bild på något som gjorde dem glada och skriva en kort text.

Nya möjligheter i framtiden

Eleverna i lågklasserna återvänder nu till skolvardagen efter ett avbrott på två månader. Efter den här erfarenheten ser Eva nya möjligheter för Vi i klassen - programmet.

- Nu har vi möjlighet att erbjuda Vi i klassen – programmet till ett större område, säger Eva som hoppas att också skolor i Åboland kunde nappa på programmet. Jag tror det är viktigt att träffas också på riktigt, men att kombinera en traditionell verksamhet med verksamhet som är online känns numera alldeles möjligt.


Läs mera om Vi i klassen! 

Läs mera om Barnavårdsföreningens arbete i skolor! 

 
Eva Söderlund
Sakkunnig inom barn- och familjearbete | Lapsiperhetyön asiantuntija
+358505642920
BF i skolan i Nyland
Kolme lasta luonnossa

Maksuttomia kesäpäiväleirejä erityislapsille

Barnavårdsföreningen järjestää erityislapsille ja -nuorille kesäpäiväleirejä luonnonkauniissa ympäristössä Helsingin Meilahdessa. Leirit ovat maksuttomia.

Extra sommarläger med plats för över 300 barn och unga i huvudstadsregionen

I sommar ordnar Barnavårdsföreningen närmare 25 extra dagläger för barn och unga. Lägren är avgiftsfria och arrangeras i Helsingfors och Grankulla.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben!

Träffa andra unga vars föräldrar skilt sig

Kom med på workshop 8-11.6 i Ekenäs och Helsinfors. Du får ett arbetsintyg, lunch varje dag och biobiljetter eller ett litet presentkort. Vi samlar in erfarenheter och just dina är viktiga!

Dagis online är mer än bara film

Barnavårdsföreningen blev kontaktad av föräldrar som önskade virtuell dagisverksamhet öppen för allmänheten. Då föddes idén om Öppet daghem online. "Jag tyckte mest om ramsorna, för att orden rimmade", säger Mauritz 4 år som deltagit i en av träffarna.

Vi ordnar extra sommarläger – hjälp oss genom att svara på vår förfrågan!

Svara senast 12.5 på vårt korta frågeformulär om er familjs behov av extra dagläger!

Nya videor för lärare stödjer ungas välmående

Motivation, återhämtning och självkännedom hör till de ämnen som tas upp på de nya Next Level-videorna som producerats av Barnavårdsföreningen. Videorna kan användas som stöd för undervisningen både nu i undantagstider och senare. Next Level-programmet riktar sig främst till andra stadiet och årskurs 9, men kan användas också av andra som jobbar med unga.

Rekry: Barnskötare inom småbarnspedagogik

Barnavårdsföreningen söker två ordinarie barnskötare inom småbarnspedagogik till sina daghem i Helsingfors. Hos oss får du en möjlighet att göra skillnad varje dag!