Dagis online är mer än bara film

08.05.2020 kl. 11:30
Barnavårdsföreningen blev kontaktad av föräldrar som önskade virtuell dagisverksamhet öppen för allmänheten. Då föddes idén om Öppet daghem online. "Jag tyckte mest om ramsorna, för att orden rimmade", säger Mauritz 4 år som deltagit i en av träffarna.

- Barnen behöver stimuli och föräldrarna andrum, säger Ellen Holmström, sakkunnig på Barnavårdsföreningen om behovet för öppen daghemsverksamhet också under coronatiden. Vi kommer att fortsätta med den öppna daghemsverksamheten våren ut, även om samhället så småningom börjar återgå mot det normala.

Ellen berättar att det nu ordnats två samlingar och att deltagarantalet förvånat henne.

- Utan någon desto större marknadsföring har vi haft barn som deltagit såväl från Finland som länder runtom i Europa, berättar Ellen.

Mer än bara film

Verksamheten utvecklas hela tiden utgående från den feedback som kommer från föräldrarna. Musik och sång är ingredienser som är med varje gång, men också pyssel, sagor, gympa och experiment utlovas. 

Barnen får följa med Ellen och Charlotta Kietz som drar det öppna daghemmet. Barnens mikrofoner är avstängda, men kameran får barnen välja om de vill ha på.

-  Det blir en hel del interaktion trots att vi inte pratar med barnen, säger Ellen. På så sätt blir det mer än att bara kolla på film.

Under samlingarna sjungs både bekanta och nya barnsånger. Sångerna sjunger ledarna oftast två gånger så att barnen ska kunna lära sig och följa med.  

- Det var härligt att se hur barnen var så fokuserade, klappade i händerna och hoppade med som små grodor, säger Ellen. Fast vi inte kan prata kan vi uppmärksamma det vi ser, berätta om någon hoppar bra och skapa stämning.

Barnen gillar

Mauritz, 4 år, följde med sändningen via datorn hemma.

- Jag tyckte mest om ramsorna, för att orden rimmade, säger Mauritz. Det var också roligt att sjunga. Jag lärde mig en ny sång: Nu är det slut för i dag. Vi sjöng också Imse vimse spindel.


Det öppna daghemmet träffas varje torsdag klockan 10-10.30 våren 2020 ut. Samlingen ordnas via applikationen Zoom.

Du hittar inloggningskoder och lösen till Öppet daghem online här >>>

För att trygga samlingarna ska alla som kommer in på Öppet daghem online bli godkända av administratören innan de släpps in på träffen.

 
Ellen Holmström
Sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamhet | Nuoriso- ja koulutoiminnan asiantuntija
+358400618452
BF i skolan i Nyland
Kolme lasta luonnossa

Maksuttomia kesäpäiväleirejä erityislapsille

Barnavårdsföreningen järjestää erityislapsille ja -nuorille kesäpäiväleirejä luonnonkauniissa ympäristössä Helsingin Meilahdessa. Leirit ovat maksuttomia.

En bättre skolvardag för flera lågklasser

Tanken var från början att skapa en samhörighet bland eleverna som gick i skola på distans och erbjuda lågklasserna ett roligt inslag i skolvardagen. Men Eva Söderlund och hennes kolleger märkte fort att de klarade av att förverkliga programmet Vi i klassen lika bra på distans. Nu ser hon nya möjligheter för framtiden.

Extra sommarläger med plats för över 300 barn och unga i huvudstadsregionen

I sommar ordnar Barnavårdsföreningen närmare 25 extra dagläger för barn och unga. Lägren är avgiftsfria och arrangeras i Helsingfors och Grankulla.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben!

Träffa andra unga vars föräldrar skilt sig

Kom med på workshop 8-11.6 i Ekenäs och Helsinfors. Du får ett arbetsintyg, lunch varje dag och biobiljetter eller ett litet presentkort. Vi samlar in erfarenheter och just dina är viktiga!

Vi ordnar extra sommarläger – hjälp oss genom att svara på vår förfrågan!

Svara senast 12.5 på vårt korta frågeformulär om er familjs behov av extra dagläger!

Nya videor för lärare stödjer ungas välmående

Motivation, återhämtning och självkännedom hör till de ämnen som tas upp på de nya Next Level-videorna som producerats av Barnavårdsföreningen. Videorna kan användas som stöd för undervisningen både nu i undantagstider och senare. Next Level-programmet riktar sig främst till andra stadiet och årskurs 9, men kan användas också av andra som jobbar med unga.

Rekry: Barnskötare inom småbarnspedagogik

Barnavårdsföreningen söker två ordinarie barnskötare inom småbarnspedagogik till sina daghem i Helsingfors. Hos oss får du en möjlighet att göra skillnad varje dag!