Nya videor för lärare stödjer ungas välmående

30.04.2020 kl. 10:04
Motivation, återhämtning och självkännedom hör till de ämnen som tas upp på de nya Next Level-videorna som producerats av Barnavårdsföreningen. Videorna kan användas som stöd för undervisningen både nu i undantagstider och senare. Next Level-programmet riktar sig främst till andra stadiet och årskurs 9, men kan användas också av andra som jobbar med unga.

Next Level-lektionerna på distans består av 6 korta videor med ett tema, och i anslutning till det får studerandena göra en uppgift som de lämnar in till sin lärare.

- I varje video ger vi dessutom en utmaning till som studerandena kan göra för sin egen skull och som inte måste lämnas in. Tanken är att utmaningarna ska vara roliga och stödja de de ungas välmående, säger Ellen Holmström, sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamheten.

Barnavårdsföreningen har erbjudit Next Level-verksamhet sedan 2016 inom den förebyggande skolverksamheten. Tanken är att ge de unga en stund att tillsammans fundera på och diskutera ämnen som självkännedom, välmående och framtid. De får möjlighet att fundera över vem de är, vad de har för egenskaper, vad de behöver för att må bra och vad de trivs med.  Syfte att stärka de ungas självkännedom, självkänsla och framtidstro samt att förebygga utslagning och ensamhet.

Vanligtvis dras lektionerna i skolorna av våra sakkunniga inom skolarbetet. Eftersom det arbetet är på paus har Ellen Holmström och Christina Holm, också sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamheten, gjort ett material på sex videoavsnitt som kan användas självständigt av lärarna.

Det första lektionspaketet består av 3 videor med följande teman: självkännedom, motivation samt stresshantering och återhämtning.

Det andra lektionspaketet med ytterligare 3 videor om självmedkänsla, känslor och framtid finns nu också tillgängligt.

Ämnena är utvalda dels på basis av en kartläggande undersökning om hurdant stöd unga tycker att de skulle ha nytta av som gjordes då Barnavårdsföreningen vi inledde Next Level-verksamheten och på den långvariga erfarenhet Barnavårdsföreningen har avförebyggande arbete i skolorna.

- Just nu är motivation kanske ett speciellt aktuellt tema, eftersom så mycket hänger på den enskilda individen då distansskolan kräver att man ska kunna aktivera sig själv, säger Christina Holm.

- Stresshantering och återhämtning är också extra aktuellt nu när många hobbyer och andra roliga saker fallit bort och gränsen mellan skola och fritid kan suddas ut av distansskolan, konstaterar Ellen Holmström.

Materialet riktar sig till alla som jobbar med ungdomar, till exempel studie- och elevhandledare, hälsokunskapslärare, psykologilärare och andra som tangerar liknande teman i sin undervisning. Materialet kan användas på andra stadiet (både gymnasier och yrkesskolor), på årskurs 9 och till exempel i ungdomsverkstäder.

Videorna hittas både nedan och på Barnavårdsföreningens YouTube-kanal.

Teamet som gjort videorna tar gärna emot feedback och erfarenheter, kontaktuppgifter nedan.

 

 

 

 

 

 

 
Christina Holm
Sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamhet | Nuoriso- ja koulutoiminnan asiantuntija
+358400618451
BF i skolan i Nyland
Kolme lasta luonnossa

Maksuttomia kesäpäiväleirejä erityislapsille

Barnavårdsföreningen järjestää erityislapsille ja -nuorille kesäpäiväleirejä luonnonkauniissa ympäristössä Helsingin Meilahdessa. Leirit ovat maksuttomia.

En bättre skolvardag för flera lågklasser

Tanken var från början att skapa en samhörighet bland eleverna som gick i skola på distans och erbjuda lågklasserna ett roligt inslag i skolvardagen. Men Eva Söderlund och hennes kolleger märkte fort att de klarade av att förverkliga programmet Vi i klassen lika bra på distans. Nu ser hon nya möjligheter för framtiden.

Extra sommarläger med plats för över 300 barn och unga i huvudstadsregionen

I sommar ordnar Barnavårdsföreningen närmare 25 extra dagläger för barn och unga. Lägren är avgiftsfria och arrangeras i Helsingfors och Grankulla.

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben!

Träffa andra unga vars föräldrar skilt sig

Kom med på workshop 8-11.6 i Ekenäs och Helsinfors. Du får ett arbetsintyg, lunch varje dag och biobiljetter eller ett litet presentkort. Vi samlar in erfarenheter och just dina är viktiga!

Dagis online är mer än bara film

Barnavårdsföreningen blev kontaktad av föräldrar som önskade virtuell dagisverksamhet öppen för allmänheten. Då föddes idén om Öppet daghem online. "Jag tyckte mest om ramsorna, för att orden rimmade", säger Mauritz 4 år som deltagit i en av träffarna.

Vi ordnar extra sommarläger – hjälp oss genom att svara på vår förfrågan!

Svara senast 12.5 på vårt korta frågeformulär om er familjs behov av extra dagläger!

Rekry: Barnskötare inom småbarnspedagogik

Barnavårdsföreningen söker två ordinarie barnskötare inom småbarnspedagogik till sina daghem i Helsingfors. Hos oss får du en möjlighet att göra skillnad varje dag!