Lapsi puhuu megafoniin

Lehdistötiedote: Jokainen päivä on lapsen oikeuksien päivä

04.11.2019 kl. 11:51
Barnavårdsföreningen on luonut kampanjan muistuttamaan siitä, että jokainen päivä on lapsen oikeuksien päivä. Kampanjan tarkoituksena on antaa esimerkkejä siitä, mitä lapsen oikeuksien sopimus merkitsee käytännössä.

Ajattele, jos kaikki yhteiskuntamme toiminta toteutuisi lapsen näkökulmasta. Miltä keskustelu kuulostaisi, mikäli lapset kokoontuisivat eduskuntaan miettimään yhteiskuntaa, joka olisi hyvä myös aikuisille?

”Pitäisikö meidän rakentaa aikuisystävällinen maa, jossa aikuisetkin tuntisivat itsensä osalliseksi?”

”Aikuiset ovat tietenkin tärkeitä, mutta tarvitsemmeko todella heitä koskevia toimintasuunnitelmia?”

20. marraskuuta YK:n Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta.

Merkkivuoden kunniaksi Barnavårdsföreningen on luonut kampanjan muistuttamaan siitä, että jokainen päivä on lapsen oikeuksien päivä.

Kampanjan tarkoituksena on antaa esimerkkejä siitä, mitä lapsen oikeuksien sopimus merkitsee käytännössä. Julkaisemme aineiston marraskuun aikana.

Lapsen oikeuksien peruspilarit:

•   Kaikki alle 18-vuotiaat ovat lapsia. Lapsen ihonväri, kieli, omaisuus, uskonto, vamma tai sairaus ei vaikuta lapsen oikeuksiin. Ketään lasta ei saa syrjiä tai kiusata. Kaikki lapset ovat samanarvoisia. 

•   Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen elämään.

•   Lapsilla on oikeus olla osallisia. Lapsella on oikeus mielipiteeseen kaikissa lasta koskevissa kysymyksissä. Aikuisten täytyy ottaa huomioon lapsen etu, kun he päättävät lasten asioista.


Lue lisää:

Fagerstrand, E. (2018) Så blir barnkonventionen konkret. Printon Printing House.

Mohr, S. & Wedberg, S. (2018) Dilemmaboken om barnkonventionen. Alltid Förlag.

Grahn-Farley, M. (2019) Barnkonventionen. En kommentar. Studentlitteratur.

Barnombudsmannen Sveriges barnrättsmyndiget. (2019) FN:s konvention om barnets rättigheter.  https://www.barnombudsmannen.se/globalassets/dokument-for-nedladdning/publikationer/en-skrift-om-barnkonventionen-ny.pdf

Lapsiasiavaltuutettu. (2013) Tiedätkö, mitä ovat lasten ihmisoikeudet?

http://lapsiasia.fi/wp-content/uploads/2014/12/Selkokielinen-LOS-esite.pdf

Barnombudsmannen i Finland. (2013) Känner du till barnens mänskliga rättigheter? 

http://lapsiasia.ssthosting.fi/wp-content/uploads/2014/12/Ruotsinkielinen-LOS-esite.pdf

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anne Nickström
Tiedottaja
Barnavårdsföreningen 
puh. 040 7644 759
anne.nickstrom@bvif.fi 

 

Barnavårdsföreningen tekee työtä, jotta lapsen oikeuksia kunnioitetaan jokaisena vuoden päivänä. Olemme Suomen vanhin lastensuojelujärjestö, perustettu 1893. Olemme voittoa tavoittelematon järjestö. Teemme asiantuntemuksella työtä paremman lapsuuden, vahvemman vanhemmuuden ja lapsiystävällisen yhteiskunnan puolesta, sekä ruotsiksi että suomeksi.

Kuvitus: Maria Sann

 
Anne Nickström
Kommunikatör | Tiedottaja
+358407644759

Stärk det goda i klassen

”Vi behöver alla en motvikt till vår kritiska inre röst som säger ’du kan inte’ eller ’typiskt dig, nu gjorde du bort dig igen’. Att få höra sina klasskompisar lyfta fram ens goda sidor kan fungera stärkande”, skriver Christina Holm, sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamhet i sin bloggtext.

Rekry: Medarbetare till vårt arbete med familjer

Vi erbjuder dig en inspirerande arbetsplats med mångsidiga arbetsuppgifter, med betoning på förebyggande arbete med skilsmässo- och ombildade familjer.

Sommarläger - anmälningen öppnar 25.2

Barnavårdföreningen ordnar flera dagläger i Helsingfors och övernattningsläger på vårt kurscenter Högsand i Hangö. Anmälningen öppnar 25.2.