Få unga som placerats utanför hemmet har tillräckliga verktyg och färdigheter för att hantera sin vardag. Betydelsefulla människorelationer, möjlighet till en hobby och känslan av att ha kontroll över sitt eget liv, är faktorer som kan förebygga marginalisering hos unga. Det här ska Barnavårdsföreningens nya projekt kunna erbjuda.
- Projektet behövs och finns till för att dessa ungdomar ska få känna sig värdefulla, säger Pia Sundell verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen som upprätthåller Tölö barnhem i Helsingfors.
Oman elämäni supertähti - projektets syfte är att erbjuda ungdomarna konkreta redskap i att kunna hantera sitt eget liv. Projektet strävar efter att hjälpa ungdomarna skapa en bättre grund för framtiden och öka deras chanser att nå upp till sina egna målsättningar. Inom ramen för projektet ges tonåringarna bland annat möjligheten att få träffa en mental coach.
- En långsiktig och systematisk mental träning har visat kunna bidra till en ökad livskvalitet. Vårt ansvar som serviceproducent tar slut då barnen fyller 18, men vi vet att dessa ungdomar behöver extra mycket stöd för att klara sig i vuxenlivet, konstaterar Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell.
Oman elämäni supertähti - projektet når 85 finsk- och svenskspråkiga ungdomar per år. Verksamheten sker i Nyland, främst i huvudstadsregionen, och riktar sig till ungdomar i åldern 14–17 år placerade utanför hemmet. Även personal som i sitt arbete möter ungdomarna utgör en målgrupp för projektet. Oman elämäni supertähti inleds i augusti 2018 och pågår fram till december 2021.
Mera information:
Petra Willamo
Organisationschef Barnavårdsföreningen
+358407362747
petra.willamo@bvif.fi