61995.jpg

Godis och monster i filmverkstad på eftis

19.01.2018 kl. 09:35
Barnavårdsföreningens eftisbarn fick chansen att göra film under ledning mediepedagog Rasmus Sumelius. Målet med filmverkstäderna var att barnen skulle ha det roligt tillsammans och få prova på något nytt. Läs Rasmus Sumelius blogginlägg om filmverkstäderna.

Att göra film är något som de flesta barn i dagens värld har provat på. Redan mindre barn har filmat med antingen sin egen eller föräldrarnas mobil. Tröskeln att göra film som grupparbete kan ändå kännas högre. 

 

Ur en pedagogisk synvinkel är det bra för barnen att lära sig hur film blir till, eftersom många barn konsumerar film flera timmar dagligen.

 

Barnen skapar tillsammans 

 

Filmverkstäderna på Barnavårdsföreningens eftisar började med att barnen funderade på fenomen som de sett på film. Ofta väljer barnen att kopiera bekanta händelser och rollfigurer in i sina egna filmer.

 

Eftisbarnen fick skapa en övningsvideo som fungerade som introduktion till videoteknik. Vi utgick från sådant som barnen sett på TV och nu fick prova på att göra helt själv.

 

Grafiska effekter som explosioner, försnabbningar, ljudeffekter och grönskärmstekninker användes. Det viktigaste var att barnen kollektivt skapade en berättelse, som de sedan kunde tillämpa någon av effekterna på.

 

Spöken och monster

 

Föräldrar kanske önskar att barn skulle skapa snälla och rättvisa filmer. Oftast handlar det ändå om kända figurer som pokémon, spindelmannen, enhörningar, spöken och monster.

 

Har barnen möjlighet att välja genre vill de oftast göra en film med skräck och spänning eller en komedi. En enda kärleksfilm har gjorts under mina tio år som handledare av filmverkstäder. Ibland kommer förslaget om att göra en kärleksfilm upp, men det finns aldrig några frivilliga skådespelare.

 

Roligt att göra film

 

Filmverkstäderna är roliga och motiverande för barnen. De flesta går omkring och drömmer om att få vara med i en film. Det händer väldigt sällan att barnen inte är motiverade eller tycker att det är tråkigt att skapa film.

 

Det roligaste är att filma själv eller bli filmad. Det som upplevs som det tråkigaste är planering och väntan på att någon annan filmar eller blir filmad. Det som alla deltagare ser framemot är att få se filmen utvecklas till en färdig produkt.

 

Innehållsmässigt har godis visat sig vara höstens trend på Barnavårdsföreningens eftisar. Filmerna fick följande titlar: För mycket godis, Farmors godisbutik, Godislandet, Kidnappningen, Bajskorvens äventyr, Solhundarna, Familjen i fara och Polismötet.

 

Rasmus Sumelius  

mediepedagog och producent

 


 

Eftermiddagsverksamhet är övervakad och ledd fritidsverksamhet för barn i årskurs ett och två. Verksamheten skall vara mångsidig och utgå från barnens önskemål. Barnavårdsföreningen vill erbjuda en meningsfull och trivsam eftermiddag för barnen. Med bidrag av Svenska Kulturfonden ordar vi därför filmverkstäder på alla våra eftisar.

 

Det är fint att kunna erbjuda eftisbarnen en liten guldkant i vardagen. Eftismiljön skall vara trygg och inspirerande, och barnen ska få ha det roligt!

 

Bildkollage: Pexels och University clipart

 
Isabella Franck
Koordinator för eftermiddagsverksamheten
+358505777987
isabella.franckbvif.fi
Isabella "Bella" har ansvar för vår eftisverksamhet och våra sommarklubbar i Helsingfors.
59514_t.jpg

Livet är nu – men hur stödja tonåringen att också se framåt?

Jag har lärt mig att inte anta saker utgående från mig själv, utan istället fråga öppet om saker och låta ungdomarna berätta, skriver vår sakunniga Emma Fabricius i vår blogg.
64769_t.jpg

Barnavårdsföreningen panostaa sijoitettujen lasten tulevaisuuteen

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ongelmat ovat moninaisia ja heidän syrjäytymisvaara on ilmeinen. Varsinkin teini-ikäisenä sijoitetut lapset ovat riskissä voida huonosti pitkälle aikuisikään. Sosiaali- ja terveyssektorin nuorille tarjoamat palvelut eivät riitä tukemaan aikuiselämän kynnyksellä olevia nuoria. Barnavårdsföreningenin uusi projekti Oman elämäni supertähti on suurpanostus sijoitettujen nuorten tulevaisuuteen. Projektin tavoitteena on vahvistaa nuorten psyykkistä terveyttä, kohottaa itsetuntoa ja parantaa sosiaalisia suhteita. Projekti on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tukema.
64767_t.jpg

Barnavårdföreningen påbörjar ny unik satsning för barn placerade utanför hemmet

Barn som placeras utanför hemmet lider ofta av bristande välmående. Forskning visar att speciellt barn som placerats i tonåren kan må dåligt långt in i vuxenlivet. De tjänster som Social- och hälsovårdssektorn erbjuder räcker inte till för att stödja dessa ungdomar. Barnavårdsföreningens nya projekt Oman elämäni supertähti har som målsättning att stärka ungdomarnas psykiska hälsa, öka deras självkänsla och förbättra deras sociala relationer. Storsatsningen finansieras av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA).