61358.jpg

Många unga är ensamma – hur kan du stödja?

30.11.2017 kl. 14:05
Unga i dag upplever ensamhet. Bilder, berättelser och filmer på sociala medier bidrar till gemenskap – men också utanförskap. Bloggen erbjuder tre tips som alla vuxna kan göra att få en tonåring att känna sig mindre ensam.

Det kontinuerliga flödet i sociala medier ger lätt en förvriden bild av livet. Det är mycket man ska ha, mycket man ska göra och många man ska umgås med. Sociala medier bidrar till gemenskap, men också utanförskap.


Samtidigt är det många ensamma unga som just via sociala medier hittar likasinnade att umgås med. På så sätt bidrar sociala medier också till att minska ensamheten. Orsakerna varierar

Orsakerna till att unga känner sig ensamma varierar. Det kan handla om problem inom familjen, psykisk ohälsa och eller en känsla av utanförskap.

Också en som till synes är omringad av andra kan känna så kallad upplevd ensamhet. Då har hon eller han inte har någon att dela sina djupaste tankar med.

Högtider som julen kan ytterligare stärka känslan och man kan känna sig mera ensam än i vardagen.En trygg plats

Ungdomen är en förbryllande tid och därför är det väldigt viktigt att kunna dela sina upplevelser med andra jämnåriga. Som bäst sker dessa möten i trygga och tillåtande miljöer.

För någon kan samhörighet innebära familjen och hemmet, för en annan kan det vara en viktig hobby och för den tredje till exempel ungdomsgården.


Under mina två år som sakkunnig ungdoms- och familjearbetare på Tjejvillan i Grankulla har jag träffat många ungdomar. På Tjevillan vill vi att alla flickor skall känna sig välkomna som de är. Den viktigaste uppgiften som Tjejvillan har är att erbjuda alla flickor en känsla av gemenskap och samhörighet.
 


Trygga vuxna


Här kommer tre saker som varje vuxen kan göra för att få en ungdom att känna sig mindre ensam:

  1. Visa att du bryr dig och att du finns där, även om den unga kanske avvisar dig just då du vill prata.
  2. Uppmuntra den unga till att pröva på nya saker – men också att göra saker hen tycker om.
  3. Visa förståelse. Gå ändå inte med i en klagosång om hur ensamt det är, utan försök fokusera på det positiva!

 

Charlotta Kietz
62926_t.jpg

Barnavårdsföreningen anser att riksdagen bör uppgöra en nationell barnstrategi

Det är hög tid för Finland att få en barnstrategi med klar styrning på alla nivåer i samhället för att säkerställa att barnets rättigheter förverkligas.
62834_t.jpg

Vi rekryterar en sakkunnig inom barn- och familjearbete

Är du intresserad av ett mångsidigt jobb i vårt mångproffesionella team? Läs mer och skicka in din ansökan senast 25 mars kl. 16.
62746_t.jpg

Toiminnan koordinaattori | Hanko

Etsimme osaavaan joukkoomme toiminnan koordinaattoria loma- ja kurssikeskus Högsandiin määräaikaiseen työsuhteeseen. Hakemus 25.3.2018 mennessä.