59765.jpg

Onko vanhemmuus taitolaji?

01.09.2017 kl. 11:45
Vahvemman vanhemmuuden resepti sallii joustavuuden ja siinä on sovellusmahdollisuuksia, joissa otetaan huomioon sekä tekijä että tulos, kirjoittaa asiantuntijamme Minna Kuosmanen.

Vanhemmuuteen liittyy onnea ja iloa, huikeitakin onnenhetkiä, mutta myös haikeutta ja surua, pettymyksiäkin.

Olen kuullut vanhempien harmittelevan, kun lapsen mukana ei tullutkaan käyttöohjetta. Yleispätevää käyttöohjetta on vaikea laatia silloin, kun kyseessä on inhimillinen vuorovaikutus.

Oman mausteensa kaikkiin ohjeistuksiin tuo lapsen yksilöllisyys, johon jokaisen vanhemman tulisi perehtyä, jotta voi tiedostaa, mitä juuri tämä lapsi tarvitsee.

Vahvemman vanhemmuuden resepti á la Perhekoulu

Koska käyttöohje on liian kaavamainen ja joustamaton, on muutamista Perhekoulun keinoista tehty resepti. Resepti sallii joustavuuden ja siinä on sovellusmahdollisuuksia, joissa otetaan huomioon sekä tekijä että tulos.

Vahvemman vanhemmuuden ja paremman lapsuuden reseptissä tarvitaan seuraavia ainesosia ja ohjeita:

 • Ainesosa: Leikki 15 min/pv
  Ohje: Leiki lapsen kanssa vähintään 15 minuuttia päivässä. Näin lapsi saa jakamattoman huomiosi ja päivän muut askareet toimivat paremmin.
   
 • Ainesosa: Ennakointi, riittävän ajoissa
  Ohje: Ennakoi lapselle tulevia tilanteita kertomalla mitä tulee tapahtumaan. Lapsen arki muodostuu pukemisista, syömisistä ja siirtymistä paikasta toiseen. Näissä asioissa hän tarvitsee ennakointia.
   
 • Ainesosa: Suorat ohjeet, yksi kerrallaan
  Ohje: Anna lapselle ohjeet selkeästi ja yksi kerrallaan. Käytä sanoja, joita lapsi ymmärtää. Suorat ohjeet, miten lapsen tulee toimia ovat paremmat kuin kiellot. Esim. ”kävele” on parempi kuin ”älä juokse”.
   
 • Ainesosa: Kehuminen, usein
  Ohje: Huomaa hyvä lapsessa. Hyvän huomaamisen lisäksi kaikki onnistumiset ja yrittämiset myös tulee sanoa ääneen lapselle. Kiittää ja kehua häntä niistä. Niistä pienistäkin. Niistäkin, joita pidetään itsestään selvinä. Muista, että se taito kasvaa, joka tulee nähdyksi!
   
 • Ainesosa: Omat voimavarat, tankkaa päivittäin
  Ohje: Huolehdi omista voimavaroistasi. Pyydä tarvittaessa apua.


Annostelemalla näitä viittä ainesosaa arkeensa vanhempi luo myönteisiä kokemuksia lapselle. Kun vielä kuorrutat koko komeuden runsaalla rakkaudella, tämä leivonnainen ei voi mennä pieleen!

P.S. Resepti on vapaasti kopioitavissa ja se soveltuu kaikkien kasvatustehtävissä toimivien käyttöön. Herkullisia hetkiä yhdessä! 
 

Lue lisää PerhekouluSta

 

 
Minna Kuosmanen
Lapsiperhetyön asiantuntija | Sakkunnig inom barn- och familjearbete
+358503378997
minna.kuosmanenbvif.fi
62926_t.jpg

Barnavårdsföreningen anser att riksdagen bör uppgöra en nationell barnstrategi

Det är hög tid för Finland att få en barnstrategi med klar styrning på alla nivåer i samhället för att säkerställa att barnets rättigheter förverkligas.
62834_t.jpg

Vi rekryterar en sakkunnig inom barn- och familjearbete

Är du intresserad av ett mångsidigt jobb i vårt mångproffesionella team? Läs mer och skicka in din ansökan senast 25 mars kl. 16.
62746_t.jpg

Toiminnan koordinaattori | Hanko

Etsimme osaavaan joukkoomme toiminnan koordinaattoria loma- ja kurssikeskus Högsandiin määräaikaiseen työsuhteeseen. Hakemus 25.3.2018 mennessä.