57674.jpg

Även barn behöver semester

06.04.2017 kl. 10:10
Barnen behöver lugn och ro och ett uppbrott från vardagen lika mycket som du och jag, skriver daghemsföreståndare Heidi Höckert-Palin i vår blogg.


Våren är här och vi njuter av solen och värmen som återvänder. Det börjar också bli dags att planera sommaren.

Att pussla ihop sommaren i en barnfamilj kan vara utmanande. Planeringen blir extra svår om någon av föräldrarna nyligen bytt jobb eller familjens stödnätverk är obefintligt. Flera barn i familjen gör också planeringen mera krävande och har man skolbarn med långt sommarlov kan den gemensamma familjeledigheten bli kort.

Hur gör man? Hur ska man ge sina barn möjligheten att få umgås med sin familj i lugn och ro, få ta dagen som den kommer och göra något trevligt tillsammans? De allra flesta vill ge sina barn det bästa, såsom fina minnen av familjesomrar.
 

I praktiken betyder vuxnas barnfria semester att barn under skolåldern är på dagis mest hela året.


Det talas inte så högt om det, och de är inte många, men det finns föräldrar som vill ha semester utan sina barn. Visst behöver vi föräldrar vuxentid ibland, tid för att vårda vår parrelation eller tid för att göra något på egenhand. Det är bra att försöka ordna regelbunden egentid. Det skall dock inte ske på bekostnad av barnens semestertid med familjen. I praktiken betyder vuxnas barnfria semester att barn under skolåldern är på dagis mest hela året.
 

För barnen är det minst lika viktigt att få semester från daghemmet som semestern är för oss vuxna.


Föräldrar har inte större rätt till semester än barn. För barnen är det minst lika viktigt att få semester från daghemmet som semestern är för oss vuxna. Även familjens yngsta har gått till sin ”arbetsplats” hela året – ibland snoriga och hostiga, ibland trötta och gnälliga – men förhoppningsvis oftast glada av iver över att få leka, lära och upptäcka tillsammans med vänner och uppmuntrande pedagoger. Barnen behöver lugn och ro och ett uppbrott från vardagen lika mycket som du och jag.

Om vi på daghemmen märker att något barn inte alls har semester, eller endast en kort ledighet, talar vi med föräldrarna om vikten av semester för barnen. Det är vårt ansvar att tala för barnens rätt och påtala deras behov.
 

För barnen är det allra viktigaste att få umgås med sin familj och att få föräldrarnas odelade uppmärksamhet. 


Vi påminner också om att det för barnen inte är resorna, alla programpunkterna, alla bekanta som vi inte sett på länge och allt det vi inte hunnit göra under vinterhalvåret som är det centrala. För barnen är det allra viktigaste att få umgås med sin familj och att få föräldrarnas odelade uppmärksamhet.  Att få känna att de är viktiga för sina föräldrar och kravlöst älskade för den de är.

Men frågan om barns rätt till semester är inte svartvit.  Det finns barn vars föräldrar inte har semester att ta ut och som inte har råd att vara tjänstlediga för ens lite semester. Det finns familjer som inte har släktingar och vänner som kan ta hand om deras barn medan de jobbar och tyvärr finns det familjer där våld och missbruk råder. Då fyller dagis en viktig funktion och då finns vi här för er och för era barn, för att göra sommaren till en trygg, glädjefylld tid med barnets bästa i fokus.

Heidi Höckert-Palin, föreståndare på Tölö daghem
 

 
Tölö Daghem
Stenbäcksgatan 7 B, 00250 Helsingfors
+358505708010
daghemtolo.forestandarebvif.fi
Tölö daghems föreståndare är Heidi Höckert-Palin.
62926_t.jpg

Barnavårdsföreningen anser att riksdagen bör uppgöra en nationell barnstrategi

Det är hög tid för Finland att få en barnstrategi med klar styrning på alla nivåer i samhället för att säkerställa att barnets rättigheter förverkligas.
62834_t.jpg

Vi rekryterar en sakkunnig inom barn- och familjearbete

Är du intresserad av ett mångsidigt jobb i vårt mångproffesionella team? Läs mer och skicka in din ansökan senast 25 mars kl. 16.
62746_t.jpg

Toiminnan koordinaattori | Hanko

Etsimme osaavaan joukkoomme toiminnan koordinaattoria loma- ja kurssikeskus Högsandiin määräaikaiseen työsuhteeseen. Hakemus 25.3.2018 mennessä.