Bokprojektet Tillsammans vill göra barnen till kompisar

02.06.2021 kl. 09:12
Tillsammans är Barnavårdsföreningens bokprojekt där barnens berättelser cirkulerar runt i daghem och eftisar. Barnen får ta del av varandras historier om vänskap och mobbning.

Tillsammans-bokprojektet väckte många tankar och insikter hos Barnavårdsföreningens eftis- och daghemsbarn.

En bok som barn själv fick skriva cirkulerade runt bland våra eftisar och daghem. Barnen på respektive ställe fick skriva en saga om vänskap, ensamhet och utanförskap.

Vivi, barnskötare på Tallbo Daghem, är en av dem som var med i bokprocessen.

- Vänskap är att inte slåss eller göra dumma saker, inte skuffa, att säga förlåt och trösta. Och inte kasta sand! redogör Vivi för barnens tankar.

- Då vi listade upp nyckelord för sagan kom ord som ”världsklotet” upp. Barnen ansåg att det var viktigt att djur och människor ska bli vänner och att vi ska omringas av träd, för de ger bra luft, berättar Vivi.

På Tallbo daghem ritas en människa på stranden som kommer att rädda sköldpaddan Leo. 

Barnen vill känna att vuxna lyssnar

I Vivis barngrupp på Tallbo Daghem hittade 5-åringarna på sagan om Laxen Peter, Fisken Alina och Sköldpaddan Leo.

Vivi berättar att hon tyckte om att får höra barnen får berätta själv. Det var härligt att lyssna, säger hon.

- Jag blev rörd över sakerna som kom upp till diskussion. Barnen tycker om att säga sin åsikt och känna att vuxna verkligen lyssnar, berättar Vivi.

Temat för boken kom från att Isabella Franck, chef för eftermiddagsverksamheten, ville satsa på att stödja barnens sociala färdigheter.

Titeln till bokprojektet kom från Cygnaeus eftis. Innehållet har ändå inte varit styrt, utan tanken har varit att lyssna på barnen och låta dem skapa en egen berättelse.

- Det har blivit både roliga och gripande berättelser, säger Isabella Franck. Och väldigt olika! Två marsvin och en glass heter en saga och Ensam och ledsen, heter en annan.

Hur ser en lax ut på riktigt? Barnen på Tallbo daghem tar modell från plattan. 

Alla ska få vara inkluderade

Isabella Franck berättar att hennes spontana idé om bokprojektet väcktes för att sammansvetsa föreningens barn.

- Jag märkte att barnen på våra eftisar inte känner till att vi också har andra eftisar här på Barnavårdsföreningen, säger hon. Jag ville öka kännedomen att vi har över 500 barn på våra daghem och i vår eftermiddagsverksamhet.

Vivi från Tallbo Daghem berättar att hon gärna fortsätter processen. Vivi säger att de läst upp sagan om fisken, laxen och sköldpaddan för en grupp yngre barn.

- En pojke som satt stilla och lyssnade sa att ha också vill skriva en egen saga. Det ska vi göra! säger Vivi. Det handlar ju också om att vara tillsammans och känna sig inkluderad. Därför känns det bra att fortsätta här.

Text: Anne Nickström

 
Isabella Franck
Chef för eftermiddagsverksamhet
+358505777987

Jobba på daghem i Helsingfors

Till hösten rekryterar Barnavårdsföreningen två barnskötare inom småbarnspedagogik till Helsingfors.Läs mera »

Blogg: Lärare, så här får du klassen att slappna av

Att få eleverna att slappna av i klassen är färdighet som kan tränas upp. Här kommer konkreta tips som hjälper dig att skapa lugn även i oroliga grupper! Läs mera »

Behöver du stöd i föräldraskapet?

Vår föräldrahandledning erbjuder praktiska tips för en positivare familjevardag och möjligheten att vädra tankar med en sakkunnig.Läs mera »