pappa med flicka leker på Familjeluckan

Välkomnande verksamhet för de små

13.11.2020 kl. 15:36
Varje tisdag och torsdag samlas småbarn med föräldrar på Barnavårdsföreningens öppna daghem FamiljeLuckan. Verksamheten fungerar också nu i höst, vilket uppskattas av föräldrarna.

- Vi har varit med mer eller mindre varje gång – både jag och min dotter trivs med att ha program på förmiddagarna, säger Christoffer Herberts.

Han berömmer FamiljeLuckan för att det varierande programmet.

- Det är genomtänkt verksamhet, inte bara ett familjekafé. Jag märker att det ger min dotter mycket. Hon pratar ofta om ledarna och om vad vi gjort efteråt.

Stöd för föräldrarna

Ellen Holmström, sakkunnig inom barn- och familjeverksamheten, håller i trådarna för den öppna daghemsverksamheten FamiljeLuckan, som ordnas i samarbete med Luckan på LillaLuckan i centrum av Helsingfors. Hon berättar att verksamheten är uppdelad så att på tisdagarna riktar sig programmet mer till föräldrarna medan barnen står i centrum på torsdagarna.

- Alla som är hemma med barn och behöver program är välkomna. Jag vet att många som är föräldralediga upplever att dagarna kan bli långa och att barnet också mår bra av nya upplevelser, säger Ellen Holmström.

Verksamheten riktar sig främst till barn i åldern ett till fem år, och deras föräldrar.

- De flesta som deltar är mellan ett och två år. Också yngre eller äldre barn är välkomna, men då måste föräldrarna hålla speciellt bra reda på dem, så att alla barn som deltar tryggt ska kunna röra på sig i utrymmena.

Blond flicka målar med fingerfärg på Familjeluckan

Varierande program

Holmström räknar upp en del av de teman kring familj och föräldraskap som olika sakkunniga har tagit upp på tisdagarna: sömn, mat, barnets självkänsla, genussensitivitet, parförhållande, språkutveckling, ekonomi för familjen, första hjälpen.

Tanken är också att ledarna kan stödja och hjälpa den som behöver råd eller känner att den behöver tala med någon.

- Tanken är att vi ska vara lätta att komma till om det är något man funderar på. Man kan också boka in enskilda samtal vid behov eller så kan vi hänvisa vidare till annat stöd.

Yoga, pyssel och musiklek

Torsdagarnas program riktar sig till barnen.

- På torsdagarna är målet att ge deltagarna trevliga upplevelser tillsammans. Det kan vara musiklek, olika sorts pyssel, yoga eller drama för småbarnen. Vi vill också ge inspiration till saker att hitta på hemma. Man kan till exempel testa fingerfärger här och märka att barnet gillar det!

Ellen Holmström betonar att alla som är med och leder verksamheten är sakkunniga.

Barnhänder som klipper ut en leopardmask på Familjeluckan

Skapa kontakter

En mamma som deltagit i det öppna daghemmets verksamhet i över ett år säger att det har varit härligt att få kontakt med andra föräldrar den vägen.

- De flesta av mina vänner har äldre barn eller inga barn, så på FamiljeLuckan har jag lärt känna andra småbarnsföräldrar. Här finns någonting för oss båda, både mig och min dotter.

Tryggt trots pandemin

Under våren ledde coronapandemin till att också FamiljeLuckan höll stängt. Då införde Ellen Holmström och de andra ledarna istället Öppet daghem online en gång i veckan. Det uppskattades av många som satt hemma med sina barn.

På hösten har verksamheten fortsatt men med säkerhetsåtgärder.

- Många familjer tyckte det var tungt på våren så vi är glada för att vi på hösten har kunnat hålla öppet. Vi har stora luftiga utrymmen och ganska små grupper så det är möjligt att hålla avstånd. Vi fäster stor uppmärksamhet vid hygienen och vid behov används munskydd, säger Ellen Holmström.

Mamman säger att det har känts tryggt att komma till FamiljeLuckan också för att det är färre deltagare nu.

- Det här är det enda inomhusprogram vi har nu. Det här känns tryggt så vi vill fortsätta.

Ellen Holmström säger att de ryms fler föräldrar och barn med i verksamheten. Hon uppmanar också nya familjer att komma med.

- Jag tycker att det viktigaste är att det är lätt att komma hit. Verksamheten kräver ingen förhandsanmälan och är alltid gratis.

Text: Sanna Karlsson

Bilder: Ellen Holmström och Stella Lindfors

 
Ellen Holmström
Sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamhet | Nuoriso- ja koulutoiminnan asiantuntija
+358400618452
BF i skolan i Nyland

Ny föreläsningsserie stödjer skolpersonal

Att jobba i skolan är meningsfullt, men kan också medföra oro för elevernas välmående och skolgång. Med vår nya föreläsningsserie vill vi hjälpa skolpersonal och förebygga senare problem. Läs mera »

Rekry: Barnskötare inom småbarnspedagogik

Familjevänlig arbetsplats, barnets bästa står i centrum, steget före, chansen att få påverka ... Här är några exempel på varför personalen på Barnavårdsföreningen trivs med sina jobb. Kom och jobba hos oss!Läs mera »

Rekry: Projektmedarbetare till Tjejvillan i Nyland

Skicka in din ansökan redan i dag! Befattningen fylls genst då vi hittar en lämplig kandidat. Läs mera »
verksamhetsledare Pia Sundell

Öppet brev till alla på Barnavårdsföreningen

Läs verksamhetsledare Pia Sundells varma tack och julhälsning till personalen.Läs mera »
Vinglas på julbord

Ge ditt barn en nykter jul

”Julafton – ett barndomsminne vi erinrar oss långt in i vuxenlivet. Många av oss ser tillbaka på våra barndomsminnen med nostalgi. Alla har dessvärre inte ett nyktert barndomsminne att se tillbaka till - och det är därför jag vill lyfta fram detta ämne inför jul”, skriver vår verksamhetsledare Pia Sundell i sin bloggtext. Läs mera »