Pappablogg: 6 saker jag lärt mig av min skilsmässa

23.07.2020 kl. 15:11
"Jag hoppas kunna så ett litet positivt frö i den mörka skilsmässotiden. Här kommer några råd och tips till dem som känner frustration och mörker i sin skilsmässa just nu", skriver en pappa i vår blogg.

Jag vill gärna ge några råd och tips till dem som känner frustration och mörker i sin skilsmässa. Jag har all förståelse och respekt för dem, för så kände jag också – då jag separerade från min fru för tre år sedan.

Med den här bloggtexten vill jag lägga tyngdpunkten på framtiden. Jag hoppas kunna så ett litet positivt frö i den mörka skilsmässotiden, för den som genomgår en skilsmässa och läser detta. Fast det i stunden kan kännas som att livet tar slut, går livet vidare – också efter en skilsmässa.

  1. Försök ta det lugnt och tänka rationellt fast det kan kännas svårt.
  2. Ta din egen tid, vi som går igenom en skilsmässa behöver det för att kunna gå vidare.
  3. Konstatera faktum: det är som det är. Det är ingen vits att skapa vrede, använd istället din energi till att gå vidare med dig själv och bygg något nytt i ditt liv.
  4. Våga tro och satsa på framtiden. Försök tänka, vad gör jag inom två, fem eller tio år? Det är viktigt att sträva framåt, inte älta och vånda sej i det förflutna, för den tid som varit kommer aldrig tillbaka, men det är minnen som du bär med dig för alltid. Jag brukar jämföra detta med att sitta på förarplatsen i en bil: Kolla vindrutan och sedan backspegeln. Vilken är större? Vart är du på väg? Var finns framtiden? Självklart är det vindrutan som är större och ger dig möjligheter att upptäcka något nytt längre fram i livet - satsa på det.
  5. Våga lita. Hur våga inleda ett nytt parförhållande? Det har jag försiktigt vågat mig på, men visst var jag till en början osäker, försiktig och nog också lite rädd att våga ta steget ut igen. Jag hade starka känslor kvar efter den svåra skilsmässan - tänk om förhållandet misslyckas igen? För mej var det viktigt att vara ensam så länge tills jag samlat mig och min självkänsla som hade fått en stor törn.
  6. Sök hjälp. Det bästa jag gjort för att komma vidare i min skilsmässoprocess var att anmäla mig till en stödgrupp för frånskilda föräldrar. Där fick jag chansen att gå igenom allt det viktiga tillsammans med andra i ungefär samma situation. Jag kände mig inte längre ensam.

 

Här har vi samlat information om hur vi kan stödja dig och din familj efter en skilsmässa. I höst erbjuder vi stöd också online.

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034

Vi rekryterar personal till våra daghem i Helsingfors

Till hösten rekryterar vi två lärare inom småbarnspedagogik, ett daghemsbiträde och en assistent till våra daghem i Helsingfors. Hos oss får du vara en del av en positiv och engagerad arbetsgemenskap och framför allt får du äran att vara en väldigt viktig person i barnens vardag.Läs mera »

Rekry: Ledare för eftermiddagsverksamhet

Kom och gör skillnad för barn varje dag! Vi söker nu två ansvarsfulla och positiva ledare för vår eftermiddagsverksamhet. Skicka in din ansökan redan i dag! Läs mera »

Föräldrakurs för bättre vardag och mindre bråk – nu också online

De otroliga åren är en kurs för alla föräldrar som vill utveckla sitt föräldraskap och minska bråken i familjen. Kom med om du har barn i åldern 3–12 år! Höstens kurser ordnas online och i Grankulla.Läs mera »