"Jag vill också vara med då barnbarnen får sina julklappar ..."

19.12.2018 kl. 22:00
Strålande barnaögon, små händer som ivrigt öppnar klapparna och barnbarn som jublar över innehållet. Det är en särskild stämning som råder när barnbarnen deltar i julfirandet - bilden av en traditionell julafton är fullkomlig. Men vi andra då? Vi mor- eller farföräldrar, som på grund av skilsmässa inte får fira jul med våra barnbarn, hur ser vår jul ut?

Under årens lopp hade vi i vår familj hittat ett sätt att fira julen som kändes rättvis och okej för alla familjemedlemmar. På julaftons förmiddag åts julgröten hemma hos mig och min man. Sedan åkte mina vuxna barn och deras partners vidare till barnens pappa och hans sambo för att njuta av julmiddagen och dela ut klapparna. Så hörde det till att ringas under kvällens gång och tacka för julklappar. Vårt arrangemang var osentimentalt och enkelt - alla inblandade var nöjda och glada.


Barnbarnen ändrar på traditionerna

Men också traditioner förändras. Hur är det med oss, som har skilt oss för länge sedan och som nu har blivit mor- och farföräldrar till de finaste och käraste barnbarnen? Hur pusslar vi ihop jularrangemanget? Och hur känns tanken att fira jul utan barnbarnens närvaro?

Mina barnbarn är nu i den bästa ”julglädjeåldern”. Nu känns det inte så roligt att som farförälder vinka hej då till barnen efter att julgröten. Kvällens härligheter med tomten och klapparna ligger ju ännu framför. Så, hur löser vi de nya traditionerna?

Jag tror att det är viktigt att traditioner får leva och röra på sig. Även om gröten, granen och andra traditionella ingredienser finns med från år till år, ska man vara öppen för att flytta runt på julfirandets ingredienser. Livet förändras när föräldrarna eller farföräldrarna skiljer sig. Det kan, och får ta tid att hitta nya sätt att fira jul.


Ta hand om dig själv och bearbeta skilsmässan

När de egna barnen växer upp och går ut skolan, blir studenter, blir klara med sin yrkesutbildning, gifter sig och inte minst, får egna barn, uppstår många tillfällen då familjen träffas kring festligheter. Då det kan bli väldigt obekvämt om de frånskilda föräldrarna eller mor- och farföräldrarna inte kan delta i barnens gemensamma sammankomster.

Sår som en separation för med sig kan vara svårläkta, det vet jag av egen erfarenhet och via mitt arbete där jag möter frånskilda föräldrar. Med tanke på framtiden är det är viktigt att ta hand om sig själv och bearbeta skilsmässan. Så småningom kan man kanske i sin tankevärld glänta på möjligheten att exets nya partner till och med är en helt okej person. Det gör livet lättare - inte minst för en själv - utan särskilt för barnen. Och för alla andra som finns i familjens närhet.


Hur fira jul efter mor- eller farföräldrarnas separation?

Jag har inget allomfattande recept på hur julfirandet ska ordnas efter en separation. Det finns ingen genväg som automatiskt behagar alla i familjen.  Det viktiga är att minnas att njuta av de lediga dagarna och samvaron, även om julfirandet inte är som det varit tidigare år.

Ett förslag är att dela på dagarna och ordna flera julaftnar för barnbarnen. Eller kanske dela på julafton och dela julklappar både på förmiddagen och på kvällen? Eller i stället se fram emot nyårsfirande tillsammans med barnbarnen?

Jag tror att man kommer långt med att vara öppen för nya sätt att fira jul. Och man kommer långt genom att tänka att försoning alla gånger är bättre än förrättelse: hen ska minsann inte få om inte jag också får ...

I min familj har vi löst firandet av julafton så att vi alla äter julgröt tillsammans: barnen, barnbarnen, min man och jag, och också mitt ex och hans sambo sitter med oss runt samma bord. Efter julgröten besöker vi gravarna tillsammans.

På kvällen när barnen och barnbarnen ätit julmiddag hos sin pappa, åker jag och min man också dit för att dela på glädjen med jultomten och gåvorna.


Ny möjlighet att vara en god rollmodell

Jag vet att mina barns pappa och jag inte alltid varit de bästa förebilderna när det kommer till att vara sams inför våra egna barn när de var små. Därför är jag glad över att nu kunna vara en god rollmodell för våra tre små barnbarn, visa en modell där farföräldrarna samsas och gläds över julen tillsammans med dem trots separation.

I mitt arbete som sakkunnig inom barn- och familjearbete är en av mina hjärtefrågor föräldrarnas samarbete efter skilsmässan. Nu när jag blivit farmor kan jag också se att mor- och farföräldrarnas omsorg om barnbarnen spelar en stor roll för deras välbefinnande.

Vi far- och morföräldrar är också rollmodeller för barnen. Vi är viktiga personer i barnbarnens liv och skapar tillsammans trygghet genom att sansat kunna umgås med varandra, trots att vi inte kunde leva tillsammans som ett par.

Önskar er alla en riktigt fridfull jul tillsammans med nära och kära!

 
Anne Bjaerre
Sakkunnig inom barn- och familjearbete | Lapsiperhetyön asiantuntija
+358407710152

Rekry: Barnskötare inom småbarnspedagogik

Vi söker en barnskötare inom småbarnspedagogik till Daghemmet B. E. von Schantz. Läs mera »
Tecknat hjärta

Familjefrukost på dagis gav nya vänner

”Via daghemmet har våra barn och vi föräldrar knutit meningsfulla vänskapsband och fått utbyte, roliga stunder och stöd. Under fem år på Barnavårdsföreningens daghem har vår familj firat både nyår och valborg med andra dagisfamiljer, suttit på stranden, besökt stugor och simstadion tillsammans”, skriver en förälder i vår blogg. Läs mera »

Familjeskolans förnyade handbok finns nu på svenska

Familjeskolans handbok hjälper dig förstå och handleda barnets beteende och lär dig att förhålla dig till ditt barn på ett nytt sätt.Läs mera »
Flicka som ler

Eftis - en trygg paus i vardagsstressen

“Många barn har det stressigt både i skolan och med en massa hobbyer – och då ska eftis kunna ge dem meningsfull fritid med trygga vuxna”. Så sammanfattar Christina Nymark, ansvariga ledaren på Drumsö eftis, sin tanke om vad Barnavårdsföreningens eftermiddagsverksamhet ska erbjuda.Läs mera »

Några tankar från en separation

”Jag känner mig så trött och energilös. Att skiljas eller separera från den man tidigare har älskat är tungt”, skriver en pappa i Barnavårdsföreningens blogg. Läs också om stödgruppen för frånskilda föräldrar startar den 2:a september i Helsingfors.Läs mera »