Blogg: Lärare, så här får du klassen att slappna av

10.05.2021 kl. 14:39
Att få eleverna att slappna av i klassen är färdighet som kan tränas upp. Här kommer konkreta tips som hjälper dig att skapa lugn även i oroliga grupper!

Läsåret närmar sig sitt slut och sommarlovet hägrar. Coronaåret har ställt stora krav på både elever och skolpersonal och därför kan sommarlovet i år vara extra efterlängtat.

Vi som jobbar med Barnavårdsföreningens skolarbete har märkt att både elever och lärare kan må bra av avslappnande stunder.

Regelbunden avslappning stöder elevernas återhämtning, koncentrationsförmåga, inlärning och känslohantering. Avslappningsövningar kan också vara bra verktyg för att hjälpa eleverna att skifta fokus i övergångssituationer och i stunder då gruppen ska samlas.

Att slappna av i grupp är inte alltid lätt, men det är färdighet som kan tränas upp och som blir lättare efter hand. Redan korta stunder av avslappning har en positiv inverkan på skolvardagen.

Vänta inte till sommarlovet för att koppla av, utan passa på göra avslappning till en del av skolvardagen!

(Psst ... I slutet av bloggen hittar du tips ifall du känner att du har att göra med en orolig grupp.)

Hur får man eleverna att slappna av?

Här kommer konkreta tips på avslappningsövningar.

Mera ingående instruktioner hittar du i Vi i klassen-handboken som du kan ladda ner här (länk till pdf).

  1. Högläsning. Att läsa högt kan få klassen att lugna ner sig.
  2. Lyssna på lugn musik. Ett tips är att be eleverna måla en känsla som de får då de lyssnar på musiken.
  3. Kroppslig avslappning. Kroppsreaktionerna är starkt sammankopplade med känslor. Då man slappnar av i kroppen kan man också känna sig lugnare. Du kan be eleverna växla mellan att spänna och slappna av i en muskelgrupp i taget (tår, fötter, ben osv.). Det kan också fungera med att stretcha, skaka på kroppen eller andas lugnt och djupt.
  4. Lugn beröring. Ifall eleverna inte kan massera varandra, så kan de ge sig själva massage. En annan övning man kan testa på är ”Rita på ryggen”.
  5. Fokusera på sinnesintryck. Att fokusera på ett sinne i taget är en bra övning i att stanna upp. Eleverna kan testa på att beskriva en sak de gömmer bakom ryggen.
  6. Och sist men inte minst: Ha det roligt och skratta tillsammans utan prestationskrav.

Naturbingo är ett exempel på en avslappningsövning. Gå ut i naturen och låt eleverna upptäcka med sina sinnen. Naturbingo ger eleverna i uppdrag att hitta olika saker i naturen. 

Kan också en orolig grupp slappna av?

Javisst! Börja med kortare avslappningsstunder som gruppen kan klara av. Försök hålla avslappningsstunderna positiva och ignorera eventuella protester och fjanteri.

Om eleverna är ofokuserade eller börjar skratta kan det betyda att eleverna är ovana med situationen och behöver träna på att slappna av i grupp. Lite fniss är inte ett misslyckande i sig, utan att skratta tillsammans kan tvärtom vara ett sätt att slappna av.

Gör avslappningen till en rutin, då blir det lättare för varje gång. Det är bra att minnas att livliga och oroliga grupper faktiskt ofta är de som behöver och får mest ut av avslappningsstunderna, även om de inte alltid visar det utåt.

Kom också ihåg att få in avslappningsstunder för dig själv under skoldagarna. Då du är lugn är det också lättare för eleverna att slappna av. Passa på att skratta eller bolla tankar med kollegor, helga en rast varje dag till att bara varva ner eller varför inte ta några djupa och lugna andetag medan eleverna jobbar med en  uppgift.

Mera tips och övningar i Vi i klassen - handboken

I Vi i klassen - handboken hittar du flera exempel på kroppslig avslappning. Du hittar också massagesagor, avslappnande berättelser och mycket mer.

Ladda ner Vi i klassen -handboken kostnadsfritt här (länk till pdf).

Beställ oss till din skola! 

Vi som jobbar med Barnavårdsföreningens arbete i skolor håller som bäst på att avrunda terminen och planera nästa läsår.

Hör gärna av dig ifall du är intresserad av verksamhet för eleverna eller skolpersonalen kommande hösttermin.

Vi erbjuder vår förebyggande skolverksamhet i hela Nyland, Österbotten och från och med i år också i Egentliga Finland.

 

 
Ellen Holmström
Sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamhet | Nuoriso- ja koulutoiminnan asiantuntija
+358400618452
BF i skolan i Nyland

Skilsmässoblogg: Brev från svarta tunneln

"Förra vårvintern genomgick jag en separation efter 20 års äktenskap. Då åkte jag in i den svarta tunneln och fick dessutom ta denna tur mitt under en pågående, global coronakris", skriver en mamma i sin berörande bloggtext.Läs mera »
Pia Graniittiaho
Poika pelaa puhelimella

Blogi: ”Joo, joo, lopetan pelaamisen ihan kohta!”

"Mitä tapahtuu, kun sanot lapselle, että on aika lopettaa peli? Toteaako lapsi rauhallisesti "okei" ja laittaa puhelimen kiinni? Vai onko tämä tilanne, jossa teillä tulee päivittäin riitoja?" Lue asiantuntijamme kirjoittama blogiteksti!Läs mera »
Minna Kuosmanen

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben! Läs mera »
Maria Ostrow

Blogg: Tjejvillan är en positiv del av mitt liv

"Varje gång man kommer in genom dörren så möts man av någon ledare som säger “Hur har din dag varit? Så roligt att se dig!” Läs hela bloggtexten skriven av en flicka som besöker Tjejvillan! Läs mera »
Stella Lindfors