Pappablogg: 6 saker jag lärt mig av min skilsmässa

23.07.2020 kl. 15:11
"Jag hoppas kunna så ett litet positivt frö i den mörka skilsmässotiden. Här kommer några råd och tips till dem som känner frustration och mörker i sin skilsmässa just nu", skriver en pappa i vår blogg.

Jag vill gärna ge några råd och tips till dem som känner frustration och mörker i sin skilsmässa. Jag har all förståelse och respekt för dem, för så kände jag också – då jag separerade från min fru för tre år sedan.

Med den här bloggtexten vill jag lägga tyngdpunkten på framtiden. Jag hoppas kunna så ett litet positivt frö i den mörka skilsmässotiden, för den som genomgår en skilsmässa och läser detta. Fast det i stunden kan kännas som att livet tar slut, går livet vidare – också efter en skilsmässa.

  1. Försök ta det lugnt och tänka rationellt fast det kan kännas svårt.
  2. Ta din egen tid, vi som går igenom en skilsmässa behöver det för att kunna gå vidare.
  3. Konstatera faktum: det är som det är. Det är ingen vits att skapa vrede, använd istället din energi till att gå vidare med dig själv och bygg något nytt i ditt liv.
  4. Våga tro och satsa på framtiden. Försök tänka, vad gör jag inom två, fem eller tio år? Det är viktigt att sträva framåt, inte älta och vånda sej i det förflutna, för den tid som varit kommer aldrig tillbaka, men det är minnen som du bär med dig för alltid. Jag brukar jämföra detta med att sitta på förarplatsen i en bil: Kolla vindrutan och sedan backspegeln. Vilken är större? Vart är du på väg? Var finns framtiden? Självklart är det vindrutan som är större och ger dig möjligheter att upptäcka något nytt längre fram i livet - satsa på det.
  5. Våga lita. Hur våga inleda ett nytt parförhållande? Det har jag försiktigt vågat mig på, men visst var jag till en början osäker, försiktig och nog också lite rädd att våga ta steget ut igen. Jag hade starka känslor kvar efter den svåra skilsmässan - tänk om förhållandet misslyckas igen? För mej var det viktigt att vara ensam så länge tills jag samlat mig och min självkänsla som hade fått en stor törn.
  6. Sök hjälp. Det bästa jag gjort för att komma vidare i min skilsmässoprocess var att anmäla mig till en stödgrupp för frånskilda föräldrar. Där fick jag chansen att gå igenom allt det viktiga tillsammans med andra i ungefär samma situation. Jag kände mig inte längre ensam.

 

Här har vi samlat information om hur vi kan stödja dig och din familj efter en skilsmässa. I höst erbjuder vi stöd också online.

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
verksamhetsledare Pia Sundell

Öppet brev till alla på Barnavårdsföreningen

Läs verksamhetsledare Pia Sundells varma tack och julhälsning till personalen.Läs mera »
Pia Sundell
Vinglas på julbord

Ge ditt barn en nykter jul

”Julafton – ett barndomsminne vi erinrar oss långt in i vuxenlivet. Många av oss ser tillbaka på våra barndomsminnen med nostalgi. Alla har dessvärre inte ett nyktert barndomsminne att se tillbaka till - och det är därför jag vill lyfta fram detta ämne inför jul”, skriver vår verksamhetsledare Pia Sundell i sin bloggtext. Läs mera »
Pia Sundell

Barn har rätt till en framtid

"Vi firar barnkonventionens vecka. Vi vuxna har en viktig roll i att förstärka framtidstron hos våra barn", skriver vår verksamhetsledare Pia Sundell i sin blogg. Läs mera »
Pia Sundell

Du har rätt att vara barn

"Visste du att daghemmet är din och alla andra barns plats? Det är här du ska få synas och höras. Här på dagis tar vi som jobbar ställning till dina rättigheter varje dag", skriver våra daghemsföreståndare i vår blogg. Läs mera »
Anne Nickström

Nätmobbning - vi vuxna ska inte två våra händer

”Det finns mycket vi vuxna kan göra för att förebygga den mobbning barn och unga utsätts för på nätet”, skriver Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell i sin blogg. Läs mera »
Pia Sundell