Pappablogg: 6 saker jag lärt mig av min skilsmässa

23.07.2020 kl. 15:11
"Jag hoppas kunna så ett litet positivt frö i den mörka skilsmässotiden. Här kommer några råd och tips till dem som känner frustration och mörker i sin skilsmässa just nu", skriver en pappa i vår blogg.

Jag vill gärna ge några råd och tips till dem som känner frustration och mörker i sin skilsmässa. Jag har all förståelse och respekt för dem, för så kände jag också – då jag separerade från min fru för tre år sedan.

Med den här bloggtexten vill jag lägga tyngdpunkten på framtiden. Jag hoppas kunna så ett litet positivt frö i den mörka skilsmässotiden, för den som genomgår en skilsmässa och läser detta. Fast det i stunden kan kännas som att livet tar slut, går livet vidare – också efter en skilsmässa.

  1. Försök ta det lugnt och tänka rationellt fast det kan kännas svårt.
  2. Ta din egen tid, vi som går igenom en skilsmässa behöver det för att kunna gå vidare.
  3. Konstatera faktum: det är som det är. Det är ingen vits att skapa vrede, använd istället din energi till att gå vidare med dig själv och bygg något nytt i ditt liv.
  4. Våga tro och satsa på framtiden. Försök tänka, vad gör jag inom två, fem eller tio år? Det är viktigt att sträva framåt, inte älta och vånda sej i det förflutna, för den tid som varit kommer aldrig tillbaka, men det är minnen som du bär med dig för alltid. Jag brukar jämföra detta med att sitta på förarplatsen i en bil: Kolla vindrutan och sedan backspegeln. Vilken är större? Vart är du på väg? Var finns framtiden? Självklart är det vindrutan som är större och ger dig möjligheter att upptäcka något nytt längre fram i livet - satsa på det.
  5. Våga lita. Hur våga inleda ett nytt parförhållande? Det har jag försiktigt vågat mig på, men visst var jag till en början osäker, försiktig och nog också lite rädd att våga ta steget ut igen. Jag hade starka känslor kvar efter den svåra skilsmässan - tänk om förhållandet misslyckas igen? För mej var det viktigt att vara ensam så länge tills jag samlat mig och min självkänsla som hade fått en stor törn.
  6. Sök hjälp. Det bästa jag gjort för att komma vidare i min skilsmässoprocess var att anmäla mig till en stödgrupp för frånskilda föräldrar. Där fick jag chansen att gå igenom allt det viktiga tillsammans med andra i ungefär samma situation. Jag kände mig inte längre ensam.

 

Här har vi samlat information om hur vi kan stödja dig och din familj efter en skilsmässa. I höst erbjuder vi stöd också online.

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
Iloinen lapsi juoksee ulkona

Bonusäiti – yhtä oikeaa tapaa ei ole

Siinä missä biologinen vanhemmuus useimmiten tapahtuu kuin itsestään ja vanhemmuuteen kasvaa pikkuhiljaa, voi bonusäitinä huomata yhdellä ovenavauksella elämäänsä kuuluvan puolison myötä myös lapsia. Eikä vain lapsia vaan myös liuta muita henkilöitä, joilla kaikilla on omat odotuksensa siitä, miten bonusvanhempana pitäisi toimia. Lue bonusäidin kirjoittama positiivinen ja uskoa tulevaisuuteen herättävä blogiteksti uusperheen arjesta. Läs mera »
Pia Graniittiaho

Blogg: Sommaren som nästan inhiberades

”Skolan är över efter en märklig termin och ett långt sommarlov har börjat. Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?” Läs hela sommarbloggen skriven av Pia Granittiaho.Läs mera »
Pia Graniittiaho

Blogg: Parförhållande på undantagstillstånd

”För den som lever i en parrelation har våren 2020 högst antagligt medfört många insikter om parrelationen och en själv. Då två personer med olika temperament och behov lever tätt inpå varandra kommer de varandra väldigt nära - på gott och ont”, skriver Christina Holm i vår blogg. Läs mera »
Christina Holm

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben! Läs mera »
Maria Ostrow