Virtuell samling på dagis får beröm

27.03.2020 kl. 12:10
I och med coronaviruset har många barn nya dagsrutiner då föräldrar i mån av möjlighet uppmanas sköta sina barn hemma. För att upprätthålla kontakten med de barn som är hemma träffas Tölö Daghem över nätet. Samlingarna har visat sig vara väldigt populära – i onsdags var det 32 barn, tre hundar och ett marsvin som deltog via sina webbkameror.

Julia Grönvall är lärare inom småbarnspedagogik på Tölö Daghem. Julia berättar att barnen som deltagit i samlingarna över nätet har varit positivt inställda till det nya konceptet.

- Det är otroligt att se barnens miner! Det blir så glada över att se sina kompisar. Va? Har du tappat en tand? var det ett av barnen som frågade sin kompis över nätet. Jo, jag tappade den här tanden också! svarade kompisen då, skrattar Julia.

Barnavårdsföreningens daghen ordnar nu pedagogiska träffar över nätet.

Innan samlingen börjar varje vardag klockan tio har barnen några minuter på sig att hälsa på varandra och utbyta nyheter från vardagen hemma. Julia berättar att det några minuter innan tio brukar redan vara ganska stökigt, men klockan tio sätter pedagogerna igång med samlingen. Då tystas barnens mikrofoner så att alla hör vad de vuxna har att berätta.

- Vi varierar samlingarna med rörelse, sagor och musik, berättar Julia. Vi hittar på sådant som barnen också kan göra där hemma. I onsdags gjorde vi till exempel skuggteatern om Sagan om vanten. Då hade vi ett lock från en plastlåda, silkespapper och en lampa bakom, men det går bra att göra skuggteater också med bakplåtspapper.

Julia berättar att de en annan dag ritade påskägg. Efter samlingen fick alla barn hemma rita var sitt påskägg och sedan skicka bilden på sin teckning till daghemmet.

- Nästa vecka får barnen leta reda på en blå sak hemma, på så vis aktiverar vi barnen i det vi gör, säger Julia.

Julia Grönvall och föreståndare Marianna Jämsen sänder skuggteater live på den virtuella samlingen. 

Tölö Daghem märkte att det fanns ett behov av att samlas över nätet, eftersom det nu är en längre paus då en del av barnen varken träffar personalen eller varandra. Genom att träffas dagligen via en webbkamera hemifrån håller barnen fortsättningsvis kontakten med det ”vanliga livet”. I torsdags deltog drygt hälften av dagisbarnen i samlingen. En del av barnen var med på distans och en deltog i den virtuella samlingen på daghemmet. Feedbacken från föräldrarna har varit överväldigande positiv.

- Det här är viktigt för de barn som stannar hemma, då många föräldrar förutom sköter sina barn också samtidigt jobbar på distans. Barnen ser hur föräldrarna kommunicerar med varandra via skärmen. Nu har barnen också sitt eget möte som de får ta del av varje dag, säger Julia. 

- För vårt barn har det varit jätteviktigt med egna möten - han saknar kompisarna och att få gå till dagis, säger en förälder.

---

Tölö daghems föreståndare är Marianna Jämsen 050-5973 888. 


Läs mera om Barnavårdsföreningens daghem!

 
Tölö Daghem
Stenbäcksgatan 7 B, 00250 Helsingfors
+358456579082
Tölö daghems föreståndare är Marianna Jämsen (050 5973888 | tolo.forestandare@bvif.fi)

Blogg: Brev från en mamma till tonåringar

”Jag insåg att jag pratade alldeles för mycket om regler, istället för att lyssna in mina tonåriga döttrar. Redan efter några veckor kände jag mig stärkt i mitt föräldraskap.” Läs bloggen skriven av en förälder som gått nätkursen Föräldrawebben! Läs mera »
Maria Ostrow

Blogg: Inom fyra väggar med en tonåring

"Tonåringen förklarar åt mig hur alla andra får vaka hela natten, spela och göra vad de vill. Mitt barn tycks vara den enda stackaren som fått en fångvaktare som förälder som kräver att man ska följa "någo rutiner". Har vi föräldrar (och tonåringar) någon chans att överleva det här undantagstillståndet med hedern och förnuftet i behåll?" Läs hela bloggtexten skriven av Merja Koponen!Läs mera »
Merja Koponen

6 tips: Så här kombinerar du barnens distansundervisning med ditt distansarbete

"Coronapandemin har fört med sig en situation där både barn och vuxna jobbar på distans. En lyckad samvaro i hemmet kräver gemensamma spelregler, god planering och ett fredat utrymme för alla i familjen", skriver Tiina Ruoho-Pettersson i vår blogg.Läs mera »
Tiina Ruoho-Pettersson
Barn som gungar

”Alla talar om corona ...”

”Den här helgen firar många av oss påsk. Ta vara på denna helg och upplev stunder av lek, trygghet och glädje tillsammans. Både barn och vuxna mår bra av en paus från diskussioner och information beträffande - ja ni vet vadå”, skriver vår verksamhetsledare Pia Sundell i sin blogg. Läs mera »
Pia Sundell

Blogg: Sätt inte livet på paus

”Det kändes som om allt jag vanligtvis brukar göra var satt på paus och det värsta av allt var att jag inte riktigt visste när pausen är slut. Nu när det dyker upp tankar i mitt huvud som ”Ääh, jag gör det i höst istället”, försöker jag fundera på hur jag skulle kunna göra allt det ändå - på ett lite annorlunda sätt.” Läs Eva Söderlunds positiva bloggtext!Läs mera »
Eva Söderlund