Tjejer, våga tala om självkänsla!

08.02.2019 kl. 12:58
Under hösten 2018 gjorde tre praktikanter från Svenska social- och kommunalhögskolan sin praktik på Tjejvillan i Grankulla. Läs bloggtexten där de berättar om sin workshop med temat självkänsla, på Barnavårdsföreningens blogg.

 

Vi hade praktik på Tjejvillan, en trygg plats för alla som identifierar sig som flicka i åldern 10–18 år. Under våra besök på Tjejvillan fick vi lära känna massa nya flickor och ta del av många lärorika och givande stunder med flickorna. Vi fick observera, delta och vara en del av verksamheten.
 

Självkänslan viktig

Som en del av vår praktik höll vi en workshop för flickorna som vi bestämde att skulle handla om självkänsla, då vi ansåg att det är ett så viktigt och relevant ämne i dagens samhälle bl.a. med tanke på sociala mediers närvaro.

Förväntningarna kring denna workshop var att antagligen vi själva skulle vara tvungna att stå för talandet vilket visade sig vara väldigt fel eftersom flickorna överraskade oss totalt med deras engagemang i diskussionen. De tog upp egna erfarenheter, exempel, upplevelser, känslor och utmaningar ur sina egna liv vilket gjorde att denna diskussion om självkänsla blev väldigt personlig och givande. Vi diskuterade bland annat om Instagram, hur starkt social media kan påverka självkänslan och även om strategier för att stärka självkänslan. Det var väldigt intressant att lyssna på deras väldigt mogna tankar och slutsatser om dessa ämnen som berör deras självkänsla.


Många nya insikter

Vi var inte beredda på den stora öppenheten och ivrigheten vi möttes av med denna diskussion, men det var verkligen en positiv överraskning. En insikt vi fick genom denna workshop om självkänsla är att denna diskussion är väldigt viktig att våga ta tag i, trots att det kan uppkomma jobbiga ämnen.

Denna diskussion blir allt viktigare speciellt i dagens läge då unga nästan hela tiden är uppkopplade på sina smarttelefoner och sociala medier, vilket gör att detta är ett helt nytt hot för självkänslan. Genom vår workshop märkte vi att behovet att få tala om dessa ämnen är enormt stort och genom att reflektera och diskutera om självkänsla och sociala medier tillsammans med ens barn, vänner eller föräldrar kan vara av stort värde.

Vi uppmanar i ljuset av detta att våga ta denna diskussion och att tala mer om självkänsla i vardagen, eftersom mående och psykiska hälsa är otroligt viktigt och värd att ta hand om!

 

- Felicia Durchman, Ellen Österberg och Emilia Illman

Studerar socialt arbete för andra året på Svenska social- och kommunalhögskolan

 

Vill du göra din praktik på Barnavårdsföreningen?

TA KONTAKT 

 

Läs mera om Tjejvillan i Grankulla och Helsingfors!

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
Ungdom med huva

”Mamma, är jag hopplös?”

”En vanlig vardagskväll körde jag min tonåriga son till träningarna. Han råkade vara på prathumör, men det han ville tala om gav mig en verklig tankeställare.” Läs den berörande bloggtexten av en tonårspojkes mamma.Läs mera »
Neuropsykiatriskt kunnande Neuropsykiatrinen osaaminen
Nuori mies metsässä

Mitä lastenkodin asukkaista tulikaan?

"Meistä tuli muurareita, taksikuskeja suutareita… laulaa Anssi Kela kappaleessaan. Lastensuojelulaitoksessa työskentelevänä olen monesti ajatellut meillä asuneiden lasten tulevaisuutta." Lue Töölön lastenkodin ohjaajan Sami Hautamäen koskettava blogiteksti. Läs mera »
Töölön Lastenkoti | Tölö barnhem
Lapsi rannalla

Myös lapsen on saatava lomailla

"Lapsi tarvitsee rauhaa ja taukoa arjesta aivan yhtä paljon kuin me aikuiset", kirjoittaa päiväkodin johtaja Heidi Höckert-Palin blogissamme. Läs mera »
Heidi Höckert-Palin
Risto Heikkinen

Jokaisella kohtaamisella on merkitystä

”Toteutan Barnavårdsföreningenillä sijoitettujen nuorten henkisen hyvinvoinnin ja elämänhallinnan tukemiseen tähtäävää hanketta. Aidon kohtaamisen merkitys tulee jatkuvasti esiin tavatessani sijoitettuja nuoria”, kirjoittaa Risto Heikkinen blogissamme. Läs mera »
Risto Heikkinen

8 fördelar med att vara pappaledig

"Innan jag blev pappaledig undrade jag ofta varför min fru var så trött när jag kom hem från jobbet - hon hade ju varit hemma med ett barn som sover för det mesta. Hur kan det vara så intensivt? Jag förstod henne egentligten först då jag själv blev föräldraledig. Att vara pappaledig var lärorikt och oförglömligt på många sätt", skriver Jaan Siitonen i Barnavårdsföreningens blogg. Läs mera »
Anne Nickström