67582.jpg

Tjejer, våga tala om självkänsla!

08.02.2019 kl. 12:58
Under hösten 2018 gjorde tre praktikanter från Svenska social- och kommunalhögskolan sin praktik på Tjejvillan i Grankulla. Läs bloggtexten där de berättar om sin workshop med temat självkänsla, på Barnavårdsföreningens blogg.

 

Vi hade praktik på Tjejvillan, en trygg plats för alla som identifierar sig som flicka i åldern 10–18 år. Under våra besök på Tjejvillan fick vi lära känna massa nya flickor och ta del av många lärorika och givande stunder med flickorna. Vi fick observera, delta och vara en del av verksamheten.
 

Självkänslan viktig

Som en del av vår praktik höll vi en workshop för flickorna som vi bestämde att skulle handla om självkänsla, då vi ansåg att det är ett så viktigt och relevant ämne i dagens samhälle bl.a. med tanke på sociala mediers närvaro.

Förväntningarna kring denna workshop var att antagligen vi själva skulle vara tvungna att stå för talandet vilket visade sig vara väldigt fel eftersom flickorna överraskade oss totalt med deras engagemang i diskussionen. De tog upp egna erfarenheter, exempel, upplevelser, känslor och utmaningar ur sina egna liv vilket gjorde att denna diskussion om självkänsla blev väldigt personlig och givande. Vi diskuterade bland annat om Instagram, hur starkt social media kan påverka självkänslan och även om strategier för att stärka självkänslan. Det var väldigt intressant att lyssna på deras väldigt mogna tankar och slutsatser om dessa ämnen som berör deras självkänsla.


Många nya insikter

Vi var inte beredda på den stora öppenheten och ivrigheten vi möttes av med denna diskussion, men det var verkligen en positiv överraskning. En insikt vi fick genom denna workshop om självkänsla är att denna diskussion är väldigt viktig att våga ta tag i, trots att det kan uppkomma jobbiga ämnen.

Denna diskussion blir allt viktigare speciellt i dagens läge då unga nästan hela tiden är uppkopplade på sina smarttelefoner och sociala medier, vilket gör att detta är ett helt nytt hot för självkänslan. Genom vår workshop märkte vi att behovet att få tala om dessa ämnen är enormt stort och genom att reflektera och diskutera om självkänsla och sociala medier tillsammans med ens barn, vänner eller föräldrar kan vara av stort värde.

Vi uppmanar i ljuset av detta att våga ta denna diskussion och att tala mer om självkänsla i vardagen, eftersom mående och psykiska hälsa är otroligt viktigt och värd att ta hand om!

 

- Felicia Durchman, Ellen Österberg och Emilia Illman

Studerar socialt arbete för andra året på Svenska social- och kommunalhögskolan

 

Vill du göra din praktik på Barnavårdsföreningen?

TA KONTAKT 

 

Läs mera om Tjejvillan i Grankulla och Helsingfors!

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
67264_t.jpg

5 tips på hur du förbättrar relationen till din tonåring

Känner du att relationen till din tonåring kunde vara bättre? Har du rent av gjort ett nyårslöfte om att ge din tonåring mera tid och uppmärksamhet? Barnavårdsföreningens experter ger dig fem tips på hur du som förälder kan förbättra relationen till ditt tonåriga barn.Läs mera »
Maria Karhela
67015_t.jpg

”Min uppgift är att tala för våra barn och stå upp för dem”

Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell brinner för barnen. Via sin post har hon kunnat påverka många barns liv och vardag. Det är också det som får henne att gå till jobbet varje dag – också efter tio år som verksamhetsledare.Läs mera »
Pia Sundell
66859_t.jpg

"Jag vill också vara med då barnbarnen får sina julklappar ..."

Strålande barnaögon, små händer som ivrigt öppnar klapparna och barnbarn som jublar över innehållet. Det är en särskild stämning som råder när barnbarnen deltar i julfirandet - bilden av en traditionell julafton är fullkomlig. Men vi andra då? Vi mor- eller farföräldrar, som på grund av skilsmässa inte får fira jul med våra barnbarn, hur ser vår jul ut? Läs mera »
Anne Bjaerre
65471_t.jpg

Vahvemman vanhemmuuden ja paremman lapsuuden resepti

Lue lapsiperhetyön asiantuntijoidemme kokoama resepti vahvempaan vanhemmuuteen. Sekoita reseptin ainekset ja kuorruta runsaalla rakkaudella. Läs mera »
Neuropsykiatriskt kunnande Neuropsykiatrinen osaaminen