67264.jpg

5 tips på hur du förbättrar relationen till din tonåring

18.01.2019 kl. 11:57
Känner du att relationen till din tonåring kunde vara bättre? Har du rent av gjort ett nyårslöfte om att ge din tonåring mera tid och uppmärksamhet? Barnavårdsföreningens experter ger dig fem tips på hur du som förälder kan förbättra relationen till ditt tonåriga barn.

Det kan lätt bli bråk och tjat i vardagen – och det påverkar stämningen i hela familjen. Det kan handla om blixtrande känslor, häftiga debatter eller vitt skilda åsikter om språkbruk, läxor, hemkomsttider, kompisar eller vardagssysslor. Tonårstiden kan vara turbulent för den unga och då är det viktigt att som förälder kunna ta emot dessa känslostormar.

Här kommer fem tips på hur du kan förbättra relationen till din tonåring:

1. Ge din tonåring tid och närvaro

Tonåringar behöver uppmärksamhet och tid tillsammans med sina föräldrar, men det glömmer vi föräldrar lätt bort i vår hektiska vardag. Kravlös tillvaro hemma i soffan, gemensam tid i bilen på väg till eller från hobbyn, matlagnings- och spelstunder tillsammans är värdefull tid för hela familjen.

Stanna upp och lyssna på din tonåring. Akta dig för att ställa för många frågor, undvik att kritisera.

2. Sänk kraven

Det är inte ovanligt att tonårsföräldrar har för höga krav och förväntningar på sina barn, vilket i sin tur kan leda till konflikter och dålig stämning. Många tonåringar behöver fortfarande mycket hjälp och stöd av sina föräldrar och andra vuxna. Vanliga exempel är hur tonåringen kommer upp på morgonen, hinner till skolan, tar ansvar för sin skolgång eller sin personliga hygien. Att ständigt påminna den unga leder lätt till frustration hos föräldrarna – men också hos tonåringen själv.

Som förälder är det viktigt att vara medveten om att tonåringar utvecklas i olika takt och har olika färdigheter. Acceptera din tonåring som hen är – jämför inte med andra barn i samma ålder.

3. Ta vara på spontana stunder

Märker du när din tonåring tar kontakt och söker sig till ditt sällskap? Tonåringar behöver också stunder av uppmärksamhet och det är inte ovanligt att det sker under kvällstid - eller precis då man som förälder upplever sig ha fullt upp med någonting annat. Var därför lyhörd för din tonåring och var beredd på att släppa det du själv gör för en spontan stund tillsammans.

Kom ihåg att vara lugn, vänlig och närvarande och lyssna på vad just din tonåring har på hjärtat. Det kan handla om ett kort ögonblick och väldigt små saker i en vuxens värld, men det kan ha en stor betydelse i tonåringens liv.

4. Reservera tid på förhand

En del familjer har invanda rutiner för gemensam samvaro, andra umgås mera spontant. Påminn dig själv och dina familjemedlemmar om de gemensamma stunderna.

Skriv in tiden i en familjekalender eller varför inte på en tydlig lapp, till exempel i formen av en stjärna, som påminner om de kommande stunderna tillsammans.

5. Lägg märke till det positiva

Mitt i all irritation och frustration blir det lätt fokus på det negativa och det goda får mindre uppmärksamhet. Vi har alla våra bra och dåliga dagar, även tonåringarna. Berätta vad du uppskattar och passa på att ge en komplimang, till exempel genom att tacka för den gemensamma stunden. Ge beröm och kom ihåg att också uppmärksamma tonåringens små ansträngningar.

Vad kan jag som förälder göra för att hjälpa – inte stjälpa?

Många föräldrar önskar hjälp i att vända den negativa relationen med sin tonåring till mer positiv. Andra önskar konkreta verktyg i att kunna stödja tonåringens självkänsla. Föräldrar lyfter också fram en önskan att kunna uppleva att de lyckats i sitt föräldraskap.  

Föräldrawebben är en svenskspråkig kurs som stödjer tonårsföräldrar över nätet. Målet med Föräldrawebben är att utveckla en god relation mellan förälder och tonåring och att minska bråk och konflikter. Föräldrawebben administreras av Barnavårdsföreningens experter och har fortlöpande anmälan. Välkommen med!

 

Läs mera om Föräldrawebben och anmäl dig! 

 

 
Maria Karhela
Sakkunnig inom barn- och familjearbete, neuropsykiatrisk coach | Lapsiperhetyön asiantuntija, neuropsykiatrinen valmentaja
+358504156393
67582_t.jpg

Tjejer, våga tala om självkänsla!

Under hösten 2018 gjorde tre praktikanter från Svenska social- och kommunalhögskolan sin praktik på Tjejvillan i Grankulla. Läs bloggtexten där de berättar om sin workshop med temat självkänsla, på Barnavårdsföreningens blogg. Läs mera »
Pia Graniittiaho
67015_t.jpg

”Min uppgift är att tala för våra barn och stå upp för dem”

Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell brinner för barnen. Via sin post har hon kunnat påverka många barns liv och vardag. Det är också det som får henne att gå till jobbet varje dag – också efter tio år som verksamhetsledare.Läs mera »
Pia Sundell
66859_t.jpg

"Jag vill också vara med då barnbarnen får sina julklappar ..."

Strålande barnaögon, små händer som ivrigt öppnar klapparna och barnbarn som jublar över innehållet. Det är en särskild stämning som råder när barnbarnen deltar i julfirandet - bilden av en traditionell julafton är fullkomlig. Men vi andra då? Vi mor- eller farföräldrar, som på grund av skilsmässa inte får fira jul med våra barnbarn, hur ser vår jul ut? Läs mera »
Anne Bjaerre
65471_t.jpg

Vahvemman vanhemmuuden ja paremman lapsuuden resepti

Lue lapsiperhetyön asiantuntijoidemme kokoama resepti vahvempaan vanhemmuuteen. Sekoita reseptin ainekset ja kuorruta runsaalla rakkaudella. Läs mera »
Neuropsykiatriskt kunnande Neuropsykiatrinen osaaminen