5 tips på hur du förbättrar relationen till din tonåring

18.01.2019 kl. 11:57
Känner du att relationen till din tonåring kunde vara bättre? Har du rent av gjort ett nyårslöfte om att ge din tonåring mera tid och uppmärksamhet? Barnavårdsföreningens experter ger dig fem tips på hur du som förälder kan förbättra relationen till ditt tonåriga barn.

Det kan lätt bli bråk och tjat i vardagen – och det påverkar stämningen i hela familjen. Det kan handla om blixtrande känslor, häftiga debatter eller vitt skilda åsikter om språkbruk, läxor, hemkomsttider, kompisar eller vardagssysslor. Tonårstiden kan vara turbulent för den unga och då är det viktigt att som förälder kunna ta emot dessa känslostormar.

Här kommer fem tips på hur du kan förbättra relationen till din tonåring:

1. Ge din tonåring tid och närvaro

Tonåringar behöver uppmärksamhet och tid tillsammans med sina föräldrar, men det glömmer vi föräldrar lätt bort i vår hektiska vardag. Kravlös tillvaro hemma i soffan, gemensam tid i bilen på väg till eller från hobbyn, matlagnings- och spelstunder tillsammans är värdefull tid för hela familjen.

Stanna upp och lyssna på din tonåring. Akta dig för att ställa för många frågor, undvik att kritisera.

2. Sänk kraven

Det är inte ovanligt att tonårsföräldrar har för höga krav och förväntningar på sina barn, vilket i sin tur kan leda till konflikter och dålig stämning. Många tonåringar behöver fortfarande mycket hjälp och stöd av sina föräldrar och andra vuxna. Vanliga exempel är hur tonåringen kommer upp på morgonen, hinner till skolan, tar ansvar för sin skolgång eller sin personliga hygien. Att ständigt påminna den unga leder lätt till frustration hos föräldrarna – men också hos tonåringen själv.

Som förälder är det viktigt att vara medveten om att tonåringar utvecklas i olika takt och har olika färdigheter. Acceptera din tonåring som hen är – jämför inte med andra barn i samma ålder.

3. Ta vara på spontana stunder

Märker du när din tonåring tar kontakt och söker sig till ditt sällskap? Tonåringar behöver också stunder av uppmärksamhet och det är inte ovanligt att det sker under kvällstid - eller precis då man som förälder upplever sig ha fullt upp med någonting annat. Var därför lyhörd för din tonåring och var beredd på att släppa det du själv gör för en spontan stund tillsammans.

Kom ihåg att vara lugn, vänlig och närvarande och lyssna på vad just din tonåring har på hjärtat. Det kan handla om ett kort ögonblick och väldigt små saker i en vuxens värld, men det kan ha en stor betydelse i tonåringens liv.

4. Reservera tid på förhand

En del familjer har invanda rutiner för gemensam samvaro, andra umgås mera spontant. Påminn dig själv och dina familjemedlemmar om de gemensamma stunderna.

Skriv in tiden i en familjekalender eller varför inte på en tydlig lapp, till exempel i formen av en stjärna, som påminner om de kommande stunderna tillsammans.

5. Lägg märke till det positiva

Mitt i all irritation och frustration blir det lätt fokus på det negativa och det goda får mindre uppmärksamhet. Vi har alla våra bra och dåliga dagar, även tonåringarna. Berätta vad du uppskattar och passa på att ge en komplimang, till exempel genom att tacka för den gemensamma stunden. Ge beröm och kom ihåg att också uppmärksamma tonåringens små ansträngningar.

Vad kan jag som förälder göra för att hjälpa – inte stjälpa?

Många föräldrar önskar hjälp i att vända den negativa relationen med sin tonåring till mer positiv. Andra önskar konkreta verktyg i att kunna stödja tonåringens självkänsla. Föräldrar lyfter också fram en önskan att kunna uppleva att de lyckats i sitt föräldraskap.  

Föräldrawebben är en svenskspråkig kurs som stödjer tonårsföräldrar över nätet. Målet med Föräldrawebben är att utveckla en god relation mellan förälder och tonåring och att minska bråk och konflikter. Föräldrawebben administreras av Barnavårdsföreningens experter och har fortlöpande anmälan. Välkommen med!

 

Läs mera om Föräldrawebben och anmäl dig! 

 

Maria Karhela
Ungdom med huva

”Mamma, är jag hopplös?”

”En vanlig vardagskväll körde jag min tonåriga son till träningarna. Han råkade vara på prathumör, men det han ville tala om gav mig en verklig tankeställare.” Läs den berörande bloggtexten av en tonårspojkes mamma.Läs mera »
Neuropsykiatriskt kunnande Neuropsykiatrinen osaaminen
Nuori mies metsässä

Mitä lastenkodin asukkaista tulikaan?

"Meistä tuli muurareita, taksikuskeja suutareita… laulaa Anssi Kela kappaleessaan. Lastensuojelulaitoksessa työskentelevänä olen monesti ajatellut meillä asuneiden lasten tulevaisuutta." Lue Töölön lastenkodin ohjaajan Sami Hautamäen koskettava blogiteksti. Läs mera »
Töölön Lastenkoti | Tölö barnhem
Lapsi rannalla

Myös lapsen on saatava lomailla

"Lapsi tarvitsee rauhaa ja taukoa arjesta aivan yhtä paljon kuin me aikuiset", kirjoittaa päiväkodin johtaja Heidi Höckert-Palin blogissamme. Läs mera »
Heidi Höckert-Palin
Risto Heikkinen

Jokaisella kohtaamisella on merkitystä

”Toteutan Barnavårdsföreningenillä sijoitettujen nuorten henkisen hyvinvoinnin ja elämänhallinnan tukemiseen tähtäävää hanketta. Aidon kohtaamisen merkitys tulee jatkuvasti esiin tavatessani sijoitettuja nuoria”, kirjoittaa Risto Heikkinen blogissamme. Läs mera »
Risto Heikkinen

8 fördelar med att vara pappaledig

"Innan jag blev pappaledig undrade jag ofta varför min fru var så trött när jag kom hem från jobbet - hon hade ju varit hemma med ett barn som sover för det mesta. Hur kan det vara så intensivt? Jag förstod henne egentligten först då jag själv blev föräldraledig. Att vara pappaledig var lärorikt och oförglömligt på många sätt", skriver Jaan Siitonen i Barnavårdsföreningens blogg. Läs mera »
Anne Nickström