”Min uppgift är att tala för våra barn och stå upp för dem”

28.12.2018 kl. 10:22
Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell brinner för barnen. Via sin post har hon kunnat påverka många barns liv och vardag. Det är också det som får henne att gå till jobbet varje dag – också efter tio år som verksamhetsledare.

Pia Sundell visste redan tidigt att hon vill jobba med barn och inriktade sig därför på barnskyddsarbete under sina studier.

– En av mina styrkor är att vårda och som ung trodde jag att jag alltid skulle jobba med svåra familjer och klienter, berättar Sundell.

Efter avklarade studier 1995 började hon jobba på ett barnhem, alltså precis det hon hade tänkt sig, men allt förändrades när hon själv blev mamma. Då insåg hon att barnen hon tog hand om var någons barn – barn som inte bett om att få födas till världen.

– Det blev en stor konflikt för mig och jag tappade mitt professionella jag. Jag insåg också att jag inte längre ville jobba med treskiftesarbete och bävade för att gå tillbaka till ungdomshemmet.

Men innan hon hann återgå till sitt jobb blev hon uppringd från Barnavårdsföreningen.

– De frågade om jag ville bli föreståndare på ett dagis, berättar Sundell.

 

Verksamhetsledarens högra hand

Pia Sundell tackade ja till jobbet men kan i dag erkänna att det inte alls var det hon hade tänkt syssla med i sitt yrkesliv.

– Jag hade haft en ganska nedlåtande tanke om småbarnspedagogiken och tänkte att jag skulle jobba med svårare saker. Men jag förstod snabbt att man där lägger grunden för mycket. Inom dagvården träffar vi 90 procent av barnen, förklarar Sundell.

I och med arbetet som föreståndare blev hon också chef för första gången. Samtidigt blev det startskottet till en redan 20 år lång karriär inom Barnavårdsföreningen.

– Jag var ganska ung men den dåvarande verksamhetsledaren såg något i mig och jag blev handplockad till administrationen, berättar Sundell.

Till en början var hon organisationssekreterare och blev sedan organisationschef.

– I praktiken var jag verksamhetsledarens högra hand.

Efter några år inom administration blev hon till slut anställd som verksamhetsledare år 2008.

 

Också prioriterat egna barn

Pia Sundells karriär på Barnavårdsföreningen tog fart i ung ålder och därför var hon tvungen att välja bort något – i det här fallet var det studierna som blev lidande.

– Jag ville jobba här men jag ville också vara med mina barn, så jag håller på och slutför mina studier nu. Det känns lite tokigt att hålla på med gradun som 46-åring, säger hon med ett skratt.

Hon uppskattar storligen att hon under sin tid på Barnavårdsföreningen också kunnat prioritera de egna barnen.

– Jag har jobbat deltid i olika etapper och också ansökt om tjänstledigt. Jag är tacksam för mitt jobb och hoppas att fler föräldrar skulle ha den här möjligheten, säger Sundell.

När hon började som föreståndare på daghemmet hade hon också möjlighet att ha sitt eget barn på samma dagis. En del anser att det kanske inte är den bästa lösningen, men Sundell håller inte med.

– För mig var det en gåva att få se honom växa, säger Sundell.

 

Aldrig tröttnat på jobbet

Efter tio år som verksamhetsledare funderar Pia Sundell fortfarande ibland på vad hon ska bli när hon blir stor. Hon har alltid trivts på sin post, men det har också funnits en del utmaningar – speciellt i början.

– Det är inte så lätt att som ung kvinna börja jobba som verksamhetsledare. Jag har fått stå ut med mycket kritik och det har krävt mycket.

Sundell lyfter fram vikten av de egna nätverken och att få stöd från nära och kära. Hon berömmer också den tidigare verksamhetsledaren.

– Allt jag kan har jag lärt mig av min företrädare Elisabeth Hakkola.

Sundell har ändå aldrig ångrat det att hon blev verksamhetsledare,

– Jag har inte en enda dag tänkt på att jag inte vill komma på arbete och jag har aldrig tröttnat. Jag känner att jag har en uppgift att på alla sätt jobba för barnen och en bättre morgondag för dem, det är det som får mig att sträva framåt.

 

Påverkar lagstiftning och politik

På Barnavårdsföreningen jobbar man alltid med fokus på barnen, något Pia Sundell lyfter fram med stolthet.

– Inom vår organisation görs det så otroligt fina saker. Jag drivs framåt av att det finns så duktiga medarbetare, säger Sundell.

Trots det känns det ibland svårt för henne att vara 100 procent byråkrat och hon säger att hon inte skulle söka sig till chefsuppgifter inom någon annan bransch.

– Men jag vet att jag genom de metoder jag flaggar för kan skapa en bättre vardag för barnen.

Det är just påverkansarbetet som känns extra viktigt för Pia Sundell.

– Det bästa är att vi genom de insatser vi gjort inom hela föreningen har kunnat påverka många barns liv och vardag.

Via sin position som verksamhetsledare för Barnavårdsföreningen har Sundell kunnat påverka lagstiftning, samhälls- och partipolitik.

– Det spelar roll och leder till förändring, men det går inte alltid så snabbt.

Hon lyfter fram att föreningen bland annat jobbat innovativt med skilsmässoarbete.

– Ungefär hälften av äktenskapen slutar i skilsmässa. Det är inte själva skilsmässan som skadar barnen utan det som händer efter den. Barnets bästa och förälderns bästa är inte alltid samma sak, vi måste stå på barnets sida, förklarar Pia Sundell.

 

Önskar mer barnkonsekvensanalys

Varje arbetsdag funderar Sundell på barnen och vad som är bäst för dem, men enligt henne är det här något som saknas inom den finländska politiken just nu.

– Tyvärr lever vi inte i en så barnvänlig värld. Retoriken är hård och mycket ser ut att väga mer än barn- och familjefrågor.

Pia Sundell påpekar att det är ekonomin som styr. Hon kritiserar bristen på barnkonsekvensanalys och att barnfamiljer drabbats hårt av den nuvarande regeringens nedskärningar.

– Jag har flera gånger blivit sårad å barnens vägnar. Vissa politiska beslut under de senaste åren har varit grymt ledsamma.

Men å andra sidan stärker detta Pia Sundell i arbetsvardagen.

– Just därför är jag här. Min uppgift är att tala för våra barn och stå upp för dem, säger Sundell.

 

Text: Michaela von Kügelgen

Pia Sundell
Pia Sundell
Verksamhetsledare | Toiminnanjohtaja
+358405019105
Pia leder det operativa arbetet på Barnavårdsföreningen. Hon är också bl.a. vice ordförande för Centralförbundet för Barnskydd | Pia johtaa BF:n operatiivista työtä. Hän on myös mm. Lastensuojelun Keskusliiton varapuheenjohtaja.

8 fördelar med att vara pappaledig

"Innan jag blev pappaledig undrade jag ofta varför min fru var så trött när jag kom hem från jobbet - hon hade ju varit hemma med ett barn som sover för det mesta. Hur kan det vara så intensivt? Jag förstod henne egentligten först då jag själv blev föräldraledig. Att vara pappaledig var lärorikt och oförglömligt på många sätt", skriver Jaan Siitonen i Barnavårdsföreningens blogg. Läs mera »
Anne Nickström

Otammeko erilaisuudet huomioon – myös työelämässä?

"Taannoin kohtasin nuoren työnhakijan, joka todellakin antoi minulle ajattelun aihetta. Hän toi esille, että introverttiudestaan huolimatta on hyvä työntekijä. Reagoin lauseeseen aluksi ymmärtämättä sen sisältöä, mutta tajusin nopeasti, että sosiaalinen media, yhteiskuntamme ja jopa työelämä suhteellisen avoimesti tukee ekstroverttejä persoonallisuuksia. Miltäköhän tämä kaikki introvertista tuntuu?" Lue henkilöstöpäällikkö Anne Toivasen kirjoittama blogiteksti. Läs mera »
Anne Toivanen

Några tankar från en separation

”Jag känner mig så trött och energilös. Att skiljas eller separera från den man tidigare har älskat är tungt. Mycket tungt. Har man familj är den nu splittrad och alla familjemedlemmar, inklusive barnen, är omskakade i detta skede. Men som en vän sa till mig: Ta ett steg. Ta ett steg i taget”, skriver Mattias Andersson i Barnavårdsföreningens blogg. Läs mera »
Anne Bjaerre

Sista våren på dagis

"Min sons tid på daghemmet börjar gå mot sitt slut - nästa höst börjar förskolan. Han började på daghemmet då han var ett och ett halvt år, och då minns jag att det kändes som om han skulle ha otaliga år på dagis framför sig", skriver Muluken Cederborg i Barnavårdsföreningens blogg.Läs mera »
Muluken Cederborg

Pappa, ta hand om dig själv efter skilsmässa

”Ungefär hälften av äktenskapen slutar i skilsmässa”. Ja, det visste jag visserligen men sådant angår ju inte en själv. Tills vårt 13-åriga parförhållande slutade i skilsmässa för snart ett år sedan. Läs blogginlägget om pappor i skilsmässa, skrivet av socialpsykolog och forskare Rasmus Mannerström.Läs mera »
Anne Bjaerre