Barnavårdsföreningen firade med Kidskarneval

28.11.2018 kl. 12:00
Sista söndagen i november firade Barnavårdsföreningen sin 125:e födelsedag tillsammans med 700 ivriga barn och andra vänner på Kidskarneval. Festen förgylldes av papperskronor som barnen fick färglägga och så klart storfavoriten Arne Alligator. Också republikens president Sauli Niinistö skickade en hälsning.

Den röda mattan utanför Peacock-teatern på Borgbacken fylls av glada barn i sällskap av föräldrar och andra nära och kära. Inne i foajén väntar pyssel, skratt och kramar med kompisar och bekanta när Barnavårdsföreningen har bjudit in alla barn och deras vänner till Kidskarneval för att fira föreningen som fyller 125 år under 2018.

Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell ser sig nöjd omkring i vimlet. Hon är glad över att föreningen lockat 700 gäster till födelsedagsfesten.

– Vi sålde alla biljetter på en vecka men det känns tokigt att vara tvungen att säga att det är slutsålt. Men vi valde att ha ett lågt pris på fem euro så att alla som vill ska kunna komma, säger Sundell.


Övar på svenska med Arne

Foajén utanför teatersalongen fylls av glatt sorl och ivriga små och lite större gäster. Två långbord har täckts med dukar, papperskronor och kritor. Det är konstant trängsel kring borden där Barnavårdsföreningens personal som har klätt ut sig till giraffer, tigrar och björnar hjälper barnen att göra egna papperskronor.

Långborden med papperskronor och kritor hörde till barnens favoriter under Kidskarneval. Alla som ville fick färglägga kronor åt sig själva.


Sjuåriga Meri Sund och Aino Sailo färglägger koncentrerat varsin krona.

– Vi har varit vänner sedan vi var bebisar, förklarar tjejerna och rotar bland kritorna för att hitta en annan färg att fortsätta med.

Båda är ivriga på att se Arne Alligator uppträda – enligt Meri sjunger de bra.

– Jag brukar öva på svenska med Arne via YouTube, berättar Aino på klingande svenska fastän det inte är ett av hennes hemspråk.

 

Kronor för alla

Några meter från bordet pågår en skuggboxningsmatch mellan prinsarna Gabriel Bielen och Rasmus Kattilakoski. Båda är glada över att de kommit på festen.

– Det bästa var att jag kunde göra en krona, säger Rasmus.

Killarna är förskolekompisar och stora fans av Arne Alligator.

– Jag har sett dem spela flera gånger, min favoritsång är ”Vi är på äventyr”, berättar Gabriel.

Han har själv pysslat två kronor – en till lillebror som blev sjuk och inte kunde komma med.

– Men ena kronan har redan gått sönder, säger Gabriel och fortsätter sedan leka med Rasmus.

Killarna och resten av gästerna väntar ivrigt på att få bänka sig inne i teatersalongen och att själva showen ska börja.

Presidenten skickade en hälsning

När alla hittat sin plats i salongen dyker en dammsugande räv upp på scenen. Snart får räven sällskap av en kanin som äter popcorn. Jonna Sundberg och Ted Urho från Yle Vega hälsar alla välkomna till festen och läser upp en hälsning av republikens president Sauli Niinistö. Han refererade till Tove Janssons bok Det osynliga barnet.

”Tooticki vill hjälpa barnet och tar med henne till muminhuset. Hos mumintrollen får barnet uppmuntran och förståelse och blir på så vis modigt och sedan synligt igen. Barnavårdsföreningen stöder barn och deras närstående i olika situationer i vardagen. Precis som muminfamiljen kan var och en av oss bidra till att alla barn blir sedda och hörda”, skrev Niinistö i sin hälsning.

 

Kaninen Ted Urho och räven Jonna Sundberg underhöll publiken och såg till att alla kände sig välkomna.

Gemensam födelsedagssång på två språk

Showen går smidigt på två språk så att alla i salen ska hänga med. Stämningen är på topp och när publiken får frågan om de vill se Arne Alligator svarar alla med ett vrålande ja.

Storfavoriten Arne Alligator lockade fram mycket skratt och sång ur publiken.


De bekanta låtarna får barnen att hoppa, dansa och sjunga med, mellanspikarna lockar fram skratt i publiken. I dag har bandet sällskap av Granhultskören med ett femtiotal barn i färgglada T-tröjor.

Mot slutet av showen sjunger hela salen ”Ha den äran” på både svenska och finska för att ära Barnavårdsföreningens födelsedag.

Den färgglada Granhultskören sjöng med under hela konserten.


När festen är slut får alla en chans att krama Arne och vid utgången delar Barnavårdsföreningens giraffer och björnar ut papperskassar till barnen. Innehållet består av donerade presenter som barnen får ta med sig hem. Med glada steg skuttar festdeltagarna hemåt i den mörka novembereftermiddagen efter ett lyckat födelsedagskalas.

 

Festen ordnades med stöd av och i samarbete med Suomen komediateatteri, Borgbacken, Peacock-teatteri, Sea Life, Café Carccila, Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen Nygrén, MAO-design, Granhultskören, Förlaget, Schildts & Söderströms, Fazer, Svenska Teatern och Esbobygdens ungdomsförbund r.f.

 

Text: Michaela von Kügelgen

Bilder: Lotte Estman

 
Anne Nickström
Informatör | Tiedottaja
+358407644759
Ungdom med huva

”Mamma, är jag hopplös?”

”En vanlig vardagskväll körde jag min tonåriga son till träningarna. Han råkade vara på prathumör, men det han ville tala om gav mig en verklig tankeställare.” Läs den berörande bloggtexten av en tonårspojkes mamma.Läs mera »
Neuropsykiatriskt kunnande Neuropsykiatrinen osaaminen
Nuori mies metsässä

Mitä lastenkodin asukkaista tulikaan?

"Meistä tuli muurareita, taksikuskeja suutareita… laulaa Anssi Kela kappaleessaan. Lastensuojelulaitoksessa työskentelevänä olen monesti ajatellut meillä asuneiden lasten tulevaisuutta." Lue Töölön lastenkodin ohjaajan Sami Hautamäen koskettava blogiteksti. Läs mera »
Töölön Lastenkoti | Tölö barnhem
Lapsi rannalla

Myös lapsen on saatava lomailla

"Lapsi tarvitsee rauhaa ja taukoa arjesta aivan yhtä paljon kuin me aikuiset", kirjoittaa päiväkodin johtaja Heidi Höckert-Palin blogissamme. Läs mera »
Heidi Höckert-Palin
Risto Heikkinen

Jokaisella kohtaamisella on merkitystä

”Toteutan Barnavårdsföreningenillä sijoitettujen nuorten henkisen hyvinvoinnin ja elämänhallinnan tukemiseen tähtäävää hanketta. Aidon kohtaamisen merkitys tulee jatkuvasti esiin tavatessani sijoitettuja nuoria”, kirjoittaa Risto Heikkinen blogissamme. Läs mera »
Risto Heikkinen

8 fördelar med att vara pappaledig

"Innan jag blev pappaledig undrade jag ofta varför min fru var så trött när jag kom hem från jobbet - hon hade ju varit hemma med ett barn som sover för det mesta. Hur kan det vara så intensivt? Jag förstod henne egentligten först då jag själv blev föräldraledig. Att vara pappaledig var lärorikt och oförglömligt på många sätt", skriver Jaan Siitonen i Barnavårdsföreningens blogg. Läs mera »
Anne Nickström