Genom att satsa på tidigt ingripande och preventiva åtgärder kan samhället hjälpa familjer och hindra att barn och unga utvecklar psykisk ohälsa. Ett strategiskt och målmedvetet arbeta för att hindra att problemen hopa sig skulle även leda till att kommunerna i det långa loppet spara pengar.
Centralförbundet för barnskydd har räknat ut att kommunen kunde erbjuda 3000 timmar hemtjänst eller 400 besök på familjerådgivning för priset vad det kostar att placera ett barn utom hemmet under ett års tid. *)
- Att unga mår dåligt och utagerar är ett resultat på tidigare upplevelser i livet. Det måste finnas politisk vilja till att fatta barnvänliga beslut, konstaterar verksamhetsledare Pia Sundell på Barnavårdsföreningen.
Pia Sundell poängterar också vikten av att respektera och följa FN:s konvention om barnets rättigheter. Barnkonventionen är ett internationellt rättsligt bindande avtal som slår fast att barn har särskilda behov och intressen som bör beaktas.
- Det är viktigt att hålla i minnet att alla under 18 år är barn, vilket betyder vi också måste tillgodose de ungas rättigheter, påminner Pia Sundell.
*) Centralförbundet för Barnskydd, Projektet Lapset SIB
Läs mer om Barn SIB i extern länk (på finska) >>
År 2019 var 18 928 barn och unga placerade utanför hemmet. Institutet för välfärd och hälsa (2020): Lastensuojelu 2019: Lastensuojeluilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa
Läs mer om barnskyddsanmälning (på finska) i extern länk>>
En tredjedel av de barn som var placerade utom hemmet 2016 hade varit placerade minst hälften av sitt liv. Institutet för välfärd och hälsa (2018): Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten sijoitusten kestot 2016.
Läs mer statistik om längden på omplaceringarna (på finska) i etern länk>>
Bild: Viktor Gladkov, Shutterstock