Siirry suoraan sisältöön
menu
Blogi

Yhdessä selvitään – vertaistuesta voimaa

”Voi olla helpottavaa kuulla, että monet ongelmat ovat muissakin perheissä itseasiassa hyvinkin yleisiä”, psykologi ja yksikönjohtaja Silve Serenius-Sirve kirjoittaa blogissaan.

Äiti ja tytär katsovat toisiaan hymyillen

Vanhemmasta voi olla helpottavaa kuulla, että muissakin aivan tavallisissa perheissä askarruttavat samat ongelmat. Riittävään nukkumiseen, neuropsykiatristen häiriöiden aiheuttamiin haasteisiin tai läksyjenteon tuskaan liittyvät ongelmat ovat itse asiassa monessa perheessä hyvinkin yleisiä.

”Siis olinhan mä kuullut, että on hyvä mennä juttelemaan muiden vanhempien kanssa, joilla on samanlaisia vaikeuksia arjessaan kuin meillä. Mutta se oli yllätys, kuinka suuri helpotuksen tunne siitä tuli, kun sai itse rauhassa kertoa niistä omistaan, ja myös kysyä muilta. Kaikilla oli jotain, ja siinä yhdessä mietittiin, kuinka niiden juttujen kanssa selviää”, Barnavårdsföreningenin vertaistukiryhmään osallistunut vanhempi kuvaa.

Vertaistuki vahvistaa

Meillä Barnavårdsföreningenillä on paljon myönteistä kokemusta siitä, kuinka toimiva idea asiantuntijaluennon ja vertaistuen yhdistelmä on. Vanhemmat voivat yhdessä virittäytyä tiettyyn teemaan miettimällä siihen etukäteen kysymyksiä tai kuuntelemalla lyhyttä alustusta aiheesta. Tämän jälkeen on helpompi lähteä pohtimaan yhdessä teemaan liittyviä mielipiteitä sekä ennen kaikkea jakamaan kokemuksia.

Muilta vanhemmilta kuulee kenties myös niistä epäonnistuneista yrityksistä, joita ei kannata kokeilla. Tai sitten voi pohtia, miten asian saisi pienillä muutoksilla juuri omassa perheessä onnistumaan.

”Kaikilla on jotain, kun täällä kerran ovat”

Vertaistuki on kokemusten vaihtamista, jossa vanhempi voi tavata muita samankaltaisia asioita kokeneita ja jakaa näkemyksiään turvallisessa ympäristössä.

”Ei ollut yhtään noloa kertoa näistä meidän jutuista, kun tiesin, että kaikilla nyt jotain on, kun täällä kerran ovat. Ja tieto toi myös lohtua siitä, että eihän tämä mun vika ole, mutta mä pystyn kyllä vaikuttamaan asioihin”, vertaistukitoimintaamme osallistunut vanhempi kuvaa.

Mitä vertaistuki voi vanhemmalle antaa?

  • Yhteisöllisyyttä - vertaistuki on kokemusten kertomista ja kuulemista. Samanlainen kokemus auttaa ymmärtämään toista ja osallistujat saavat tunteen, etteivät ole yksin vaikeuksiensa kanssa.
  • Näkökulmia - muiden tarinoita kuullessaan saa omiinkin asioihin lisää perspektiiviä.
  • Kannustusta - muiden onnistumiset kannustavat itseäkin yrittämään.
  • Ymmärrystä - saman kokenut toinen vanhempi ymmärtää heti, miltä tuntuu.
  • Häpeän ja eristäytyneisyyden tunteen vähenemistä, kun tapaa muita samojen ongelmien kanssa painivia.

Tule mukaan tukiryhmiimme

Tapahtumakalenteristamme löydät kaikki vanhemmille suunnatut tapahtumamme. Älä jää yksin, osallistu tukiryhmään!

Selaa tapahtumiamme
Silve Serenius-Sirve

Ota yhteyttä

Silve Serenius-Sirve

Silve on psykologi ja johtaa neuropsykiatrista osaamistamme.

+358505751500
Takaisin ylös