Siirry suoraan sisältöön
menu
Blogi

Nuori, mikä on sun MP?

Nuoruusikä voi olla monin tavoin mullistavaa aikaa sekä nuorelle itselleen että hänen vanhemmilleen. Nuoren käyttäytyminen voi herättää vanhemmassa epävarmuutta ja kuohuvia tunteita.

Teksti:
Silve Serenius-Sirve
Två undomar

Nuorella on paljon myönteisiä ominaisuuksia, jotka saattavat jäädä vähemmälle huomiolle vuorovaikutuksellisten ristiriitojen vuoksi.

Nuori kaipaa myönteistä huomiota

Liiallinen huomauttelu vaikkapa epäonnistumisista, koulun ja muiden asioiden hoitamisen suhteen, voi horjuttaa nuoren itsetuntoa ja vähentää hänen yrittämishaluaan. Tämän seurauksena vuorovaikutukseen tulee helposti kielteinen sävy, joka heikentää keskusteluyhteyttä ja asioiden sujumista. Tämä lisää vanhemman ja nuoren välistä ymmärtämättömyyttä. Vanhempi pitää asioiden sujumista usein itsestään selvyytenä. Nuori kuitenkin tarvitsee myönteistä huomiota yrityksistään ja onnistumisistaan. Näin nuori kokee, että hänen ponnisteluillaan on merkitystä.

Nuorelta odotetaan paljon

Haastavasti käyttäytyvä nuori kuormittaa koko perheen hyvinvointia ja vuorovaikutusta. Vaikutukset heijastuvat myös kouluun, kaveripiiriin, harrastuksiin ja vanhempien työpaikoille.

Erityisesti nuori, jolla on normaalia kehitystä monella eri osa-alueella hankaloittavia neuropsykiatrisia vaikeuksia, tarvitsee vanhemmiltaan paljon enemmän tukea kuin muut ikäisensä. Vanhemmat vuorostaan voivat kokea tarvitsevansa tukea ja ohjausta nuoren käyttäytymisen ymmärtämiseen, ja apua kehityksen tukemiseen.

Vanhemman huoli lapsensa tulevaisuudesta saa heidät usein hyvää tarkoittaen odottamaan nuorelta enemmän, kuin mihin hän pystyy. Odotukset voivat tulla esille kyselyinä ja jatkuvana pieniinkin asioihin puuttumisina mutta eivät selkeinä toiveina. Nuori voi kokea tämän painostavana.

 

Kaipaatko tukea ja vinkkejä?

Teinivuodet ovat myrskyisää aikaa, myös vanhemmille.

Lue lisää tarjonnastamme nuorten vanhemmille!

Musta-valkoinen -ajattelu kuuluu ikään

Nuori on välillä järkevästi keskusteleva ja huumorintajuinen aikuinen, ja välillä pienestäkin räjähtävä uhmaikäinen. Teini-ikäisissä aivoissa on tärkeillä etuotsalohkon alueilla iso kehitysvaihe menossa. Suunnitelmallisuus, ajantaju ja itsehillintä ovat vasta kehittymässä. Tätä voi verrata suureen ja monivaiheiseen remonttiin, jonka aikana jotkut osat ovat käytössä ja toiset ei.

Tietyssä määrin musta-valkoinen -ajattelu ja joustamattomuus kuuluvat tähän kehitysvaiheeseen. Aivojen otsalohkon alue on kehityksellisesti valmis vasta noin 25 -vuotiaana.

Miten lähestyä nuorta?

Meidän aikuisten, jotka jo osaamme sujuvasti sukkuloida ajattelun harmaalla alueella, pitäisi osata myös joustaa. Ja mikä tärkeintä, myös raottaa ovea sinne nuoren maailmaan: olla kiinnostunut nuoren tunteista, ajatuksista ja kokemuksista.

Miten nuori haluaisi, että häntä lähestytään? Mikä on sopivin hetki päivästä käydä tiettyjä keskusteluja? Onko kiva, jos perheen yhteisellä aterialla kuulustellaan? Nuorelta voi suoraan kysyä hänen mielipidettään asiasta. Tai siis MP: tä, kuten asia snapchatissa nykyään sanoja säästellen ilmaistaan :).

Silve Serenius-Sirve

Kirjoittaja

Silve Serenius-Sirve

Silve on psykologi. Hän johtaa neuropsykiatrista osaamistamme ja Oman elämäni supertähti -toimintaa.

+358 50 575 1500
Takaisin ylös