Siirry suoraan sisältöön
menu
Blogi

5 vinkkiä myönteiseen vuorovaikutukseen nuoren kanssa

Koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa vuorovaikutusta nuoren kanssa. Aloita parhaiten sinun arkeesi sopivasta keinosta, harjoittele sinnikkäästi ja hyödynnä vähitellen kaikkia, unohtamatta isoa annosta ymmärrystä.

Teksti:
Silve Serenius-Sirve Tiina Ruoho-Pettersson
Kuva nuoresta jonka katse on maassa

Yhdessäolo

  • Vietä hetki aikaa nuoren kanssa päivittäin ja ole aidosti läsnä ja kiinnostunut hänen asioistaan sekä maailmastaan. Älä kuitenkaan tunkeile. Yhteiset ruokailut ovat luontevia yhdessäolohetkiä.
  • Yhdessäolo ei välttämättä vie päivästäsi kuin 10–20 minuuttia, mutta voi antaa paljon enemmän takaisin.

Huomion antaminen

  • Kaikki nuoret kaipaavat myönteistä huomiota, rohkaisevia ja hyväksyviä sanoja sekä hymyä. Vietä nuoresi kanssa aikaa. Huomaa ja huomioi hyvät asiat ja muuta näin vuorovaikutustanne myönteisemmäksi.

Ennakointi

  • Vaikka kyseessä olisi päivittäin toistuvat rutiinit kuten esimerkiksi nukkumaanmeno, ruokailu tai kouluun lähtö, moni nuori tarvitsee muistuttamista. Tämä koskee erityisesti niitä nuoria, joilla on ajankulun käsittämisen ja oman toiminnanohjauksen vaikeutta ja jotka herkästi uppoutuvat omiin ajatuksiinsa ja tekemisiinsä.
  • Muistuta asiasta hyvissä ajoin, millä autat häntä valmistautumaan siirtymätilanteeseen ja lopettamaan meneillään olevan muun tekemisen.
  • Ennakoinnilla estät tunteenpurkauksia, joita muuten voi tulla helposti, kun nuori on uppoutunut tekemään jotain mieluisaa eikä huomaa ajan kulumista.

Tuntuuko arki nuoren kanssa haastavalta?

Arki toimimaan nuoren kanssa -opas auttaa kaikkia nuorten kanssa toimivia ymmärtämään nuoressa tapahtuvaa kehitystä ja muutoksia. Blogissa olevat viisi vinkkiä ovat oppaasta.

Tilaa tai lataa opas

Yksiselitteiset ohjeet

  • Anna selkeät ohjeet yksi kerrallaan, kun toivot nuoren tekevän jotain. Esimerkiksi: : ”Vie roskat nyt, kiitos.”
  • Varmista, että hän on vastaanottavassa tilassa: mene viereen ja ota katsekontakti. Kerro, mitä nuoren tulee tehdä.
  • Jos valinnan mahdollisuutta ei ole, älä esitä toiveitasi kysymysmuodossa, esimerkisi: ”Veisitkö roskat?”. Älä myöskään osoita toiveitasi epäsuorasti huomautellen, esimerkiksi ”joku voisi joskus viedä roskatkin”. Vältä pitkiä ja monimutkaisia ohjeita. Myöskään toisesta huoneesta huudetut ohjeet eivät yleensä mene perille.

Kehuminen

  • Anna nuorelle myönteistä palautetta hänen tekemisistään ja ominaisuuksistaan, sillä se vahvistaa hänen itseluottamustaan.
  • Kun nuori tekee, mitä häneltä on pyydetty, anna aina myönteistä palautetta. Anna palautetta myös yrittämisestä, vaikka nappisuoritusta ei olisi tullutkaan. Muista huomioida myös nuoren oma-aloitteisesti tekemät asiat.

Yksiköt-osio

Neuropsykiatriset palvelut

Palvelemme perheitä ja ammattilaisia kasvatuksellisissa ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa. Tavoitat meidät puhelimitse arkipäivisin klo 9-15 välillä. Mikäli emme pysty juuri silloin vastaamaan, soitamme sinulle takaisin.

Toimipisteemme pääkaupunkiseudulla: Stenbäckinkatu 7 A, 00250 Helsinki
Toimipisteemme Pohjanmaalla: Kauppapuistikko 12 B 20, 65100 Vaasa

+358505651722
Silve Serenius-Sirve

Kirjoittajat

Silve Serenius-Sirve

Silve on psykologi. Hän johtaa neuropsykiatrista osaamistamme ja Oman elämäni supertähti -toimintaa.

+358 50 575 1500
Tiina Ruoho-Pettersson
Tiina Ruoho-Pettersson

Tiina auttaa vanhempia kasvatusasioissa ja tekee nepsy-valmennuksia nuorten ja aikuisten kanssa.

+358 50 338 5123
Takaisin ylös