Kun rahaa ei riitä edes bussilippuun

09.09.2020 klo 13:11
Ehdotetut leikkaukset uhkaavat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaa. Mitä lapsille ja perheille tapahtuu, jos toiminta häviää? Kysyimme asiakkailtamme ja vastaukset olivat häkellyttäviä.

Barnavårdsföreningen tarjoaa asiakkaille muun muassa matalan kynnyksen neuropsykiatrisia palveluja.

Mitä matalankynnyksen palvelut sitten ovat?

- Ne ovat sitä, että meille voi tulla ilman lähetettä, ennen kuin ongelmat ovat kasaantuneet ja palvelut ovat kaikille edullisia, jopa maksuttomia, Barnavårdsföreningenin psykologi ja yksikönjohtaja Silve Serenius-Sirve vastaa. 

Nyt suunniteilla olevat leikkaukset uhkaavat juuri tämän tyyppistä toimintaa.

"Tuntuu, että meitä oikeasti ymmärrettiin"

Kysyimme asiakkailtamme mitä toimintamme heille merkitsee. Vastaukset olivat häkellyttäviä.

"Ollaan vuosien mittaan käyty monissa eri paikoissa, ja meitä kyllä kuunnellaan, tehdään muistiinpanoja, mutta nyt on paikka, josta saatiin myös niitä meidän arkeen sopivia vinkkejä", asiakasperhe jossa 5- ja 8-vuotiaat lapset kuvaa palautteessaan.

"Tuntui heti, että nyt puhutaan samaa kieltä ja meitä oikeasti ymmärretään."

Toimita tärkeää varsinkin heikompiosaisille

Barnavårdsföreningenin neuropsykiatrinen erityisosaaminen takaa sen, että asiakkaiden tarpeita  ymmärretään ja että arkea lähdetään yhdessä kehittämään toimivampaan suuntaan.

Psykologi ja yksikönjohtaja Silve Serenius-Sirve on työssään huomannut järjestöjen edun asiakkaitaan kohtaan silloin, kun perhe kokee apua tarvitsevansa.

- Meille voi tulla jo siinä vaiheessa, kun asiat eivät ole liian solmussa, eli juuri silloin, kun apua tarvitsevalla on vielä tahtoa ja voimia pärjätä omassa arjessaan, Serenius-Sirve kertoo. Aina ei ole myöskään oikeasta ajoituksesta kiinni, vaan myös rahasta.

Psykologi ja yksikön johtaja Silve Serenius-Sirve kuvaa toiminnan olevan erityisen tärkeää heikompiosaisille perheille, jotka muuten joutuvat karsimaan näistä menoista.

- Toisinaan on käynyt niinkin, että asiakas ei ole päässyt avun pariin tulemaan, koska hänellä ei ole ollut rahaa bussimatkaan. Tällöin apua on saatu hänen luokseen kotikäyntinä, Serenius-Sirve kertoo.

Asiakaspalaute tärkeää

Barnavårdsföreningen pyytää aina asiakkailtaan palautetta voidakseen kehittää ja suunnata toimintaansa apua kaipaaville. Näin neuropsykiatrinen tiimi varmistaa, että apu varmasti on mennyt perille.

"Ymmärrän lapsiani paremmin ja sain sanottua puolisolleni tapaamisissa asioita, joita olen pitänyt pitkään sisälläni", perheohjaukseen osallistunut vanhempi kuvaa.

Koska ongelmat ja avun tarve on yksilöllistä, voi Barnavårdsföreningenillä valita itselleen parhaiten sopivan palvelun. Jollekin perheelle sopii chatpalvelu, toiselle kymmenen viikkoa kestävä Perhekoulu POP® ryhmä.

"Perhekoulu nosti meidät epätoivon suosta", 4-vuotiaan lapsen äiti kirjoittaa. 

- Tämän äidin kirjoittama palaute tiivistää toimintamme tärkeyden, Serenius-Sirve sanoo ja muistelee perhettä, jonka palautteen viereen oli piirretty sydän.

Teksti: Anne Nickström


Barnavårdsföreningen on tarjonnut neuropsykiatrisia palveluja jo yli 30 vuotta. Avun tarve on aina yksilöllistä. Meillä perhe voi valita itselleen parhaiten sopivan palvelun: puhelu, chat, asiantuntijan vastaanotto, vertaistuellinen keskusteluryhmä, ohjattu kurssi, tietoluento, valmennus tai perheohjaus. Meiltä asiakas saa palvelua molemmilla kotimaisilla kielillä. Palautteiden perusteella on koettu tärkeäksi, että tunteita herättävistä hankalista asioista saa puhua omalla äidinkielellään.


Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku - Tur att det finns nån. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Lue kannanottomme täältä!

 
Silve Serenius-Sirve
Yksikönjohtaja, psykologi | Enhetschef, psykolog
+358505751500

Uusi luentosarja tukee kouluhenkilökuntaa

Koulussa työskentely on merkityksellistä, mutta siihen voi myös kuulua huolta oppilaiden hyvinvoinnista ja koulunkäynnistä. Luentosarjan myötä haluamme tukea oppimista ja hyvinvointia, sekä ennaltaehkäistä ongelmia koulussa.

Etsimme Töölön lastenkotiin ohjaajaa

Kasvatustyylimme on lämminhenkinen ja kannustava. Jokainen meillä asuva tarvitsee erityistä huomiota, hoivaa ja ymmärrystä.
Toiminnanjohtaja Pia Sundell

Avoin kirje koko henkilökunnalle

Lue toiminnanjohtaja Pia Sundellin lämpimät kiitokset kuluneesta vuodesta.

Anna lapsellesi raitis joulu

”Jouluaatto on monelle lapsuusmuisto, joka vielä aikuisenakin herättää nostalgiaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole raitista joulua, jota aikuisena muistella - siksi haluan nostaa tämän aiheen esille näin joulupyhien alla”, kirjoittaa toiminnanjohtajamme Pia Sundell blogissaan.
joulukuuset joissa valoja

Meiltä saat tukea myös joululoman aikana

Barnavårdsföreningenin asiantuntijat auttavat ja tukevat myös joululoman aikana.

Lapsella on oikeus tulevaisuuteen

"Vietämme lapsen oikeuksien viikkoa. Meidän aikuisten tehtävä on vahvistaa lasten tulevaisuudentoivoa", kirjoittaa toiminnanjohtajamme Pia Sundell blogissamme.
Iloinen lapsi juoksee ulkona

Blogi: Bonusäiti – yhtä oikeaa tapaa ei ole

Siinä missä biologinen vanhemmuus useimmiten tapahtuu kuin itsestään ja vanhemmuuteen kasvaa pikkuhiljaa, voi bonusäitinä huomata yhdellä ovenavauksella elämäänsä kuuluvan puolison myötä myös lapsia. Eikä vain lapsia vaan myös liuta muita henkilöitä, joilla kaikilla on omat odotuksensa siitä, miten bonusvanhempana pitäisi toimia. Lue bonusäidin kirjoittama positiivinen ja uskoa tulevaisuuteen herättävä blogiteksti uusperheen arjesta.
kahdet jalat joissa punaiset ja siniset tennarit nurmikolla

”Leiri on erityislapselle tylsän kesä valopilkku”

Tutut ohjaajat ja turvallinen ilmapiiri ovat houkutelleet Eliaksen mukaan Barnavårdsföreningenin erityislasten kesäleireille vuosi toisensa jälkeen. Hänen äitinsä sanoo, että leirit ovat olleet odotettu valopilkku yksinäisen lapsen kesäpäiviin.
Aikuinen katsoo lasta ymmärtävästi

Blogi: Mitä lapsen haastavan käytöksen takana on?

"Miksi lapsi kiukkuaa, ärsyyntyy tai vastustelee? Näkemällä käytöksen taakse voidaan auttaa ja tukea lasta", kirjoittaa asiantuntijamme Minna Kuosmanen blogissaan.