Kun rahaa ei riitä edes bussilippuun

09.09.2020 klo 13:11
Ehdotetut leikkaukset uhkaavat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaa. Mitä lapsille ja perheille tapahtuu, jos toiminta häviää? Kysyimme asiakkailtamme ja vastaukset olivat häkellyttäviä.

Barnavårdsföreningen tarjoaa asiakkaille muun muassa matalan kynnyksen neuropsykiatrisia palveluja.

Mitä matalankynnyksen palvelut sitten ovat?

- Ne ovat sitä, että meille voi tulla ilman lähetettä, ennen kuin ongelmat ovat kasaantuneet ja palvelut ovat kaikille edullisia, jopa maksuttomia, Barnavårdsföreningenin psykologi ja yksikönjohtaja Silve Serenius-Sirve vastaa. 

Nyt suunniteilla olevat leikkaukset uhkaavat juuri tämän tyyppistä toimintaa.

"Tuntuu, että meitä oikeasti ymmärrettiin"

Kysyimme asiakkailtamme mitä toimintamme heille merkitsee. Vastaukset olivat häkellyttäviä.

"Ollaan vuosien mittaan käyty monissa eri paikoissa, ja meitä kyllä kuunnellaan, tehdään muistiinpanoja, mutta nyt on paikka, josta saatiin myös niitä meidän arkeen sopivia vinkkejä", asiakasperhe jossa 5- ja 8-vuotiaat lapset kuvaa palautteessaan.

"Tuntui heti, että nyt puhutaan samaa kieltä ja meitä oikeasti ymmärretään."

Toimita tärkeää varsinkin heikompiosaisille

Barnavårdsföreningenin neuropsykiatrinen erityisosaaminen takaa sen, että asiakkaiden tarpeita  ymmärretään ja että arkea lähdetään yhdessä kehittämään toimivampaan suuntaan.

Psykologi ja yksikönjohtaja Silve Serenius-Sirve on työssään huomannut järjestöjen edun asiakkaitaan kohtaan silloin, kun perhe kokee apua tarvitsevansa.

- Meille voi tulla jo siinä vaiheessa, kun asiat eivät ole liian solmussa, eli juuri silloin, kun apua tarvitsevalla on vielä tahtoa ja voimia pärjätä omassa arjessaan, Serenius-Sirve kertoo. Aina ei ole myöskään oikeasta ajoituksesta kiinni, vaan myös rahasta.

Psykologi ja yksikön johtaja Silve Serenius-Sirve kuvaa toiminnan olevan erityisen tärkeää heikompiosaisille perheille, jotka muuten joutuvat karsimaan näistä menoista.

- Toisinaan on käynyt niinkin, että asiakas ei ole päässyt avun pariin tulemaan, koska hänellä ei ole ollut rahaa bussimatkaan. Tällöin apua on saatu hänen luokseen kotikäyntinä, Serenius-Sirve kertoo.

Asiakaspalaute tärkeää

Barnavårdsföreningen pyytää aina asiakkailtaan palautetta voidakseen kehittää ja suunnata toimintaansa apua kaipaaville. Näin neuropsykiatrinen tiimi varmistaa, että apu varmasti on mennyt perille.

"Ymmärrän lapsiani paremmin ja sain sanottua puolisolleni tapaamisissa asioita, joita olen pitänyt pitkään sisälläni", perheohjaukseen osallistunut vanhempi kuvaa.

Koska ongelmat ja avun tarve on yksilöllistä, voi Barnavårdsföreningenillä valita itselleen parhaiten sopivan palvelun. Jollekin perheelle sopii chatpalvelu, toiselle kymmenen viikkoa kestävä Perhekoulu POP® ryhmä.

"Perhekoulu nosti meidät epätoivon suosta", 4-vuotiaan lapsen äiti kirjoittaa. 

- Tämän äidin kirjoittama palaute tiivistää toimintamme tärkeyden, Serenius-Sirve sanoo ja muistelee perhettä, jonka palautteen viereen oli piirretty sydän.

Teksti: Anne Nickström


Barnavårdsföreningen on tarjonnut neuropsykiatrisia palveluja jo yli 30 vuotta. Avun tarve on aina yksilöllistä. Meillä perhe voi valita itselleen parhaiten sopivan palvelun: puhelu, chat, asiantuntijan vastaanotto, vertaistuellinen keskusteluryhmä, ohjattu kurssi, tietoluento, valmennus tai perheohjaus. Meiltä asiakas saa palvelua molemmilla kotimaisilla kielillä. Palautteiden perusteella on koettu tärkeäksi, että tunteita herättävistä hankalista asioista saa puhua omalla äidinkielellään.


Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku - Tur att det finns nån. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Lue kannanottomme täältä!

 
Silve Serenius-Sirve
Yksikönjohtaja, psykologi | Enhetschef, psykolog
+358505751500
Söndrigt hjärta

Blogg: Brev från en separation

"Det är absolut ingen skam att söka hjälp, snarare en smart investering för framtiden och förhoppningsvis ett nytt, bättre liv", skriver en mamma som gått igenom en separation i vår blogg.

Rekry: Ohjaaja Töölön lastenkotiin

Olisiko sinulla suuri sydän, lempeä luonne, touhukkuutta ja omatoimisuutta? Ja tahtoisit vielä tehdä töitä sijaishuollossa ihanien, mutta samalla sinulta paljon vaativien nuorten parissa.

Parempaa vuorovaikutusta kuohuvien teinivuosien aikana

Teiniaika herättää kysymyksiä ja tunteita useimmissa vanhemmissa ja välillä sukset voivat mennä kotona ristiin ihan kunnolla. Oikeilla työkaluilla ja tiedolla varustettuna vanhempi voi luoda paremman ilmapiirin kotona. Meillä on tarjota laaja valikoima tapoja tukea teinivanhempia ajoissa, ennen kuin ongelmat kasvavat.

”Nu vet jag att jag inte kan berömma mitt barn för mycket”

Vi deltar i SOSTE:s kampanj Tur att det finns nån. Under kampanjen visar vi hur viktigt vår arbete är för barn, unga och familjer. Läs blogginlägget om Pia och Mikael, som fick en lättare vardag och ett stärkt föräldraskap efter att ha deltagit i Familjeskolan POP på Barnavårdsföreningen.

”Nyt tiedän, ettei lasta voi kehua liikaa”

Osallistumme SOSTE:n kampanjaan Onneksi on joku. Kampanjan aikana näytämme kuinka tärkeää työmme on lapsille, nuorille ja perheille. Pia ja Mikael osallistuivat Barnavårdsföreningenin Perhekoulu POP:iin. Blogissa he kertovat omien vanhemmuustaitojen vahvistuneen ja arjen helpottuneen Perhekoulun myötä.
Man som tittar ut över ett öppet hav

Pappablogg: Skilsmässan lade sina spår

"En skilsmässa är minst sagt en förändring, inte bara för mig som man och pappa till två härliga barn, utan för hela den splittrade familjen, släkten och vännerna. Det finns ingen återvändo, men livet går vidare", skriver en pappa som deltagit i vår skilsmässogrupp i vår blogg.
Hymyilevä tyttö ulkona

Chattaa kanssamme tiistaisin ja torstaisin

Chattimme ovat olemassa sinua varten, jolla on kysymyksiä perhearjesta tai teinin kanssa elämisestä ja lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat jonkun, joka kuuntelee. Syksyllä chattimme ovat auki tiistaisin kello 12–14 ja torstaisin kello 16–18.
neljän kuvan kombo jossa lapsia, nuoria ja vanhempia

Valloittava vanhemmuus -luentosarja tukee vanhempia ja ammattilaisia

Vanhemmuus on valloittavaa, ja samalla täynnä haasteita. Syksyn luentosarjamme tarjoaa työkaluja vahvistamaan vanhemmuutta ja ymmärtämään lapsen ja nuoren käyttäytymistä paremmin. Näin voimme tukea vanhemmuutta ja ennaltaehkäistä ongelmia.