Blogg: Sommaren som nästan inhiberades

18.06.2020 klo 09:00
”Skolan är över efter en märklig termin och ett långt sommarlov har börjat. Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?” Läs hela sommarbloggen skriven av Pia Granittiaho.

I sommar är det ingen självklarhet att vi kan göra det vi normalt gör och tycker extra mycket om. Det kan också finnas oro för vad som är okej eller inte. Ska vi besöka släkt och vänner? Kan vi åka på en resa och bo på hotell? Kan vi ha fester och göra utflykter? Vad gör man när det nästan känns som om sommaren inhiberas?

Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta av oss. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?

Stress påverkar också föräldraskapet

Föräldrar kan känna stress och oro över sommaren, men också över ekonomin och arbetet. Det kan kännas stressande att följa med nyheterna och att veta vad som gäller med tanke på undantagstillstånd och restriktioner. Föräldrarnas stress påverkar också familjen och föräldraskapet.

Vi föräldrar glömmer ofta bort att barn sist och slutligen inte behöver så mycket aktivitet och spektakel som vi tror.

Jag glömmer aldrig pappan som lyssnade bredvid när barnet på en släktfest för nåt år sen berättade för de andra att det bästa med sommaren hade varit när de var ute och fiskade en dag. Barnet nämnde inte ens resan familjen samma sommar hade gjort till Disneyland i Paris.

Nya möjligheter?

Även om våra möjligheter är begränsade på grund av ekonomi och yttre faktorer som ingen just nu kan påverka, är det fina med sommaren ändå att den är full av möjligheter.

Ibland är det så himla lätt att ge goda råd, och det är något jag är försiktig med. Men jag vill ändå utmana alla föräldrar att titta på situationen och se sommarens möjligheter med nya ögon. Ta en dag i taget och känn efter vad just den dagen kan ge.

Ingen förälder behöver vara cirkusdirektör och hitta på aktiviteter från morgon till kväll. Barn har fantasi och den egna fria leken är också viktig för utvecklingen. Om de organiserade aktiviteterna är färre blir det mer plats för fantasi, nyfikenhet och lek.

Barn behöver närvarande föräldrar som ger dem sin tid. Det räcker med vardagliga och enkla stunder tillsammans, en stund då föräldern har ork och tid att se barnet.

Tänk inte för stort

Upplevelser och positiva barndomsminne är också viktiga. Men upplevelser kan man skapa mycket enklare än vi vuxna ofta tror.

Med mina egna barn gjorde vi en gång en utflykt till en å i närheten för att fiska och vi sov sedan på bänkar i det lilla grilltaket som fanns vid stranden. Det var enkelt, improviserat, men oj så roligt vi hade. Det enda vi hade med oss var ett par metspö, några filtar och kuddar till barnen. Vi tog också med lite grillkorv, bröd och bananer som räckte till morgonen. Den fantastiska naturen fanns redan där. Vi föräldrar turades om att vaka hela natten så visst var vi trötta ett par dagar efteråt, men vi pratar fortfarande om vår spännande utflykt som skedde för 17 år sedan.

Om resurserna är begränsade ska man inte tänka för stort. Små enkla saker kan kännas stora för ett barn. Om orken inte räcker för en utflykt med allt vad det innebär kan en picknick i vardagsrummet ge ett sommarminne för barnet.

Istället för en sommar som inhiberades kan det bli en sommar som blev något annat. En härlig sommar med lek, bus, avkoppling och nya upplevelser närmare än man kanske anar.


Känns sommaren tung? 

Barnavårdsföreningen satsar på att ge barnen och familjerna extra stöd i sommar. Därför fortsätter vi undantagsvis med en del av verksamheten under hela sommaren. Läs mer om hur vi stödjer familjer under sommaren!

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
Iloinen lapsi juoksee ulkona

Bonusäiti – yhtä oikeaa tapaa ei ole

Siinä missä biologinen vanhemmuus useimmiten tapahtuu kuin itsestään ja vanhemmuuteen kasvaa pikkuhiljaa, voi bonusäitinä huomata yhdellä ovenavauksella elämäänsä kuuluvan puolison myötä myös lapsia. Eikä vain lapsia vaan myös liuta muita henkilöitä, joilla kaikilla on omat odotuksensa siitä, miten bonusvanhempana pitäisi toimia. Lue bonusäidin kirjoittama positiivinen ja uskoa tulevaisuuteen herättävä blogiteksti uusperheen arjesta.

Pia Sundell lapsistrategian seurantaryhmän jäsen

Valtioneuvoston kanslia on asettanut seurantatyöryhmän kansallisen lapsistrategian työn tueksi. Seurantaryhmään nimitettiin Barnavårdsföreningenin toiminnanjohtaja Pia Sundell.
tyttö kierii ruohossa

Tukea perheille myös heinäkuussa

Tänä kesänä Barnavårdsföreningen panostaa erityisen paljon lasten ja perheiden tukemiseen. Siksi osa toiminnastamme jatkuu poikkeuksellisesti koko kesän ajan.

Blogg: Parförhållande på undantagstillstånd

”För den som lever i en parrelation har våren 2020 högst antagligt medfört många insikter om parrelationen och en själv. Då två personer med olika temperament och behov lever tätt inpå varandra kommer de varandra väldigt nära - på gott och ont”, skriver Christina Holm i vår blogg.

Perheohjaus vanhemmuuden tukena

Perheohjaus tarjoaa käytännön vinkkejä myönteisempään arkeen sekä mahdollisuuden pohtia asioita yhdessä ammattilaisen kanssa. ”Vihdoin saimme kertoa niin kuin asiat ovat ja konkreettista apua", perheohjaukseen osallistunut vanhempi kuvaa.

Tukea perheille myös kesäaikana!

Barnavårdsföreningen panostaa tänä kesänä erityisen paljon lasten ja perheiden tukemiseen. Siksi osa toiminnastamme jatkuu poikkeuksellisesti koko kesän ajan.

Loma- ja kurssikeskus Högsand Hangossa pidetään suljettuna tänä kesänä

Barnavårdsföreningenin Loma- ja kurssikeskus Högsand pidetään suljettuna tänä kesänä pandemian takia. Moni asiakkaista on perunut varauksensa eikä toimintaa pystytä aloittamaan suunnitellusti kesäkuussa.
Lapsia luonnossa

Maksuttomia kesäpäiväleirejä erityislapsille

Barnavårdsföreningen järjestää erityislapsille ja -nuorille kesäpäiväleirejä luonnonkauniissa ympäristössä Helsingin Meilahdessa. Leirit ovat maksuttomia.