Anna lapsellesi raitis joulu

18.12.2020 klo 10:04
”Jouluaatto on monelle lapsuusmuisto, joka vielä aikuisenakin herättää nostalgiaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole raitista joulua, jota aikuisena muistella - siksi haluan nostaa tämän aiheen esille näin joulupyhien alla”, kirjoittaa toiminnanjohtajamme Pia Sundell blogissaan.

Miltä sinun lapsuutesi joulut näyttivät? Sytytittekö kynttilöitä? Lauloitteko joululauluja? Oliko jouluaatto ilon päivä, jolloin koko suku kerääntyi pöydän äärelle aterioimaan? Monet meistä muistelevat lapsuutemme jouluja lämmöllä ja elävät muistonsa uudestaan lastensa ja lastenlastensa kautta. Kaikilla ei kuitenkaan ole raitista joulua, jota aikuisena muistella – ja siksi haluan nostaa tämän aiheen esiin näin joulun alla. 

Yhteiskunnassamme alkoholijuomat ovat sosiaalisesti hyväksyttyjä. Lomanvietto yhdistetään usein alkoholinkäyttöön; jouluun, juhannukseen, pääsiäiseen tai perjantaihin, jolloin pullo avataan pitkän työviikon jälkeen. Todellisuus ei kohtaa stereotyyppistä kuvaa kodittomasta alkoholistista – moni liika juova on työelämässä kiinni ja toimii yhteiskunnassamme aivan kenen muun tavoin. Siksi kysymys onkin vaikea: monesko lasi on liikaa vanhemmalle?

Moni lapsi kasvaa perheessä, jossa alkoholinkulutus herättää huolta. Vanhempien alkoholinkulutuksella on useita negatiivisia vaikutuksia lapseen: lapsi tuntee olonsa turvattomaksi ja vanhemman kyky huolehtia lapsesta heikkenee. Monessa tapauksessa lapsi joutuu ottamaan aikuisen roolin ja kantamaan ikäänsä nähden aivan liikaa vastuuta, vanhemman ollessa alkoholin negatiivisten vaikutusten alainen.

Alkoholi vaikuttaa meihin kaikkiin eri tavoin. Se voi tehdä meistä iloisia ja hauskoja, tai surumielisiä ja jopa väkivaltaisia. Lapsen silmissä aikuinen muuttuu ennalta-arvaamattomaksi ja hän voi kokea päihtyneen aikuisen pelottavaksi. Alkoholi voi muuttaa aikuisen käytöstä, ääntä tai kärsivällisyyttä, jolloin lapsi ei tunnista vanhempaansa. Tämä taas horjuttaa lapsen turvallisuudentunnetta. 

Nauttiessamme alkoholia harkintakykymme heikkenee ja lapsesta huolehtiminen vaikeutuu. Tänä päivänä huoli aikuisten alkoholinkäytöstä on tavallisin syy lastensuojeluilmoitukselle. Perheen keskeisien riitojen ja kiistojen takana voi olla alkoholi. Alkoholinkäyttö heikentää parisuhdetta ja on taustasyy moneen avioeroon.

Kaipaatko vastauksia alkoholikulutukseen liittyviin kysymyksiin? Barnavårdsföreningen on mukana Anna lapselle raitis joulu – kampanjassa. Kampanjasivustolta löydät listan järjestöistä, jotka tarjoavat apua alkoholin käyttöön liittyviin kysymyksiin. 

Joulu on lasten juhla. Jouluna luomme lapsuuden muistoja, jotka kantavat pitkälle aikuisuuteen. Anna siksi lapsellesi raitis joulu.


Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran verkkosivuillamme 20.12.2019.

Pia Sundell
Pia Sundell
Verksamhetsledare | Toiminnanjohtaja
+358405019105
Pia leder det operativa arbetet på Barnavårdsföreningen. Hon är också bl.a. vice ordförande för Centralförbundet för Barnskydd | Pia johtaa BF:n operatiivista työtä. Hän on myös mm. Lastensuojelun Keskusliiton varapuheenjohtaja.

Uusi luentosarja tukee kouluhenkilökuntaa

Koulussa työskentely on merkityksellistä, mutta siihen voi myös kuulua huolta oppilaiden hyvinvoinnista ja koulunkäynnistä. Luentosarjan myötä haluamme tukea oppimista ja hyvinvointia, sekä ennaltaehkäistä ongelmia koulussa.

Etsimme Töölön lastenkotiin ohjaajaa

Kasvatustyylimme on lämminhenkinen ja kannustava. Jokainen meillä asuva tarvitsee erityistä huomiota, hoivaa ja ymmärrystä.
Toiminnanjohtaja Pia Sundell

Avoin kirje koko henkilökunnalle

Lue toiminnanjohtaja Pia Sundellin lämpimät kiitokset kuluneesta vuodesta.
joulukuuset joissa valoja

Meiltä saat tukea myös joululoman aikana

Barnavårdsföreningenin asiantuntijat auttavat ja tukevat myös joululoman aikana.

Lapsella on oikeus tulevaisuuteen

"Vietämme lapsen oikeuksien viikkoa. Meidän aikuisten tehtävä on vahvistaa lasten tulevaisuudentoivoa", kirjoittaa toiminnanjohtajamme Pia Sundell blogissamme.
Iloinen lapsi juoksee ulkona

Blogi: Bonusäiti – yhtä oikeaa tapaa ei ole

Siinä missä biologinen vanhemmuus useimmiten tapahtuu kuin itsestään ja vanhemmuuteen kasvaa pikkuhiljaa, voi bonusäitinä huomata yhdellä ovenavauksella elämäänsä kuuluvan puolison myötä myös lapsia. Eikä vain lapsia vaan myös liuta muita henkilöitä, joilla kaikilla on omat odotuksensa siitä, miten bonusvanhempana pitäisi toimia. Lue bonusäidin kirjoittama positiivinen ja uskoa tulevaisuuteen herättävä blogiteksti uusperheen arjesta.
kahdet jalat joissa punaiset ja siniset tennarit nurmikolla

”Leiri on erityislapselle tylsän kesä valopilkku”

Tutut ohjaajat ja turvallinen ilmapiiri ovat houkutelleet Eliaksen mukaan Barnavårdsföreningenin erityislasten kesäleireille vuosi toisensa jälkeen. Hänen äitinsä sanoo, että leirit ovat olleet odotettu valopilkku yksinäisen lapsen kesäpäiviin.
Aikuinen katsoo lasta ymmärtävästi

Blogi: Mitä lapsen haastavan käytöksen takana on?

"Miksi lapsi kiukkuaa, ärsyyntyy tai vastustelee? Näkemällä käytöksen taakse voidaan auttaa ja tukea lasta", kirjoittaa asiantuntijamme Minna Kuosmanen blogissaan.