Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Lärare, så här får du klassen att slappna av

Att få eleverna att slappna av i klassen är färdighet som kan tränas upp. Här kommer konkreta tips som hjälper dig att skapa lugn även i oroliga grupper!

Barn vilar i ett klassrum

Läsåret närmar sig sitt slut och sommarlovet hägrar. Coronaåret har ställt stora krav på både elever och skolpersonal och därför kan sommarlovet i år vara extra efterlängtat.

Vi som jobbar med Barnavårdsföreningens skolarbete har märkt att både elever och lärare kan må bra av avslappnande stunder.

Regelbunden avslappning stöder elevernas återhämtning, koncentrationsförmåga, inlärning och känslohantering. Avslappningsövningar kan också vara bra verktyg för att hjälpa eleverna att skifta fokus i övergångssituationer och i stunder då gruppen ska samlas.

Att slappna av i grupp är inte alltid lätt, men det är färdighet som kan tränas upp och som blir lättare efter hand. Redan korta stunder av avslappning har en positiv inverkan på skolvardagen.

Vänta inte till sommarlovet för att koppla av, utan passa på göra avslappning till en del av skolvardagen!

(Psst … I slutet av bloggen hittar du tips ifall du känner att du har att göra med en orolig grupp.)

Hur får man eleverna att slappna av? Här kommer konkreta tips på avslappningsövningar.

  • Högläsning. Att läsa högt kan få klassen att lugna ner sig.
  • Lyssna på lugn musik. Ett tips är att be eleverna måla en känsla som de får då de lyssnar på musiken.
  • Kroppslig avslappning. Kroppsreaktionerna är starkt sammankopplade med känslor. Då man slappnar av i kroppen kan man också känna sig lugnare. Du kan be eleverna växla mellan att spänna och slappna av i en muskelgrupp i taget (tår, fötter, ben osv.). Det kan också fungera med att stretcha, skaka på kroppen eller andas lugnt och djupt.
  • Lugn beröring. Ifall eleverna inte kan massera varandra, så kan de ge sig själva massage. En annan övning man kan testa på är ”Rita på ryggen”.
  • Fokusera på sinnesintryck. Att fokusera på ett sinne i taget är en bra övning i att stanna upp. Eleverna kan testa på att beskriva en sak de gömmer bakom ryggen.
  • Och sist men inte minst: Ha det roligt och skratta tillsammans utan prestationskrav.

Kan också en orolig grupp slappna av?

Javisst! Börja med kortare avslappningsstunder som gruppen kan klara av. Försök hålla avslappningsstunderna positiva och ignorera eventuella protester och fjanteri.

Om eleverna är ofokuserade eller börjar skratta kan det betyda att eleverna är ovana med situationen och behöver träna på att slappna av i grupp. Lite fniss är inte ett misslyckande i sig, utan att skratta tillsammans kan tvärtom vara ett sätt att slappna av.

Gör avslappningen till en rutin, då blir det lättare för varje gång. Det är bra att minnas att livliga och oroliga grupper faktiskt ofta är de som behöver och får mest ut av avslappningsstunderna, även om de inte alltid visar det utåt.

Kom också ihåg att få in avslappningsstunder för dig själv under skoldagarna. Då du är lugn är det också lättare för eleverna att slappna av. Passa på att skratta eller bolla tankar med kollegor, helga en rast varje dag till att bara varva ner eller varför inte ta några djupa och lugna andetag medan eleverna jobbar med en  uppgift.

Mera tips och övningar i Vi i klassen - handboken

I Vi i klassen - handboken hittar du flera exempel på kroppslig avslappning. I handboken hittar du också massagesagor, avslappnande berättelser och mycket mer.

Ladda ner Vi i klassen -handboken (pdf)

Beställ oss till din skola!

Hör gärna av dig ifall du är intresserad av verksamhet för eleverna eller skolpersonalen.

Vi erbjuder vår förebyggande skolverksamhet i hela Nyland, Österbotten och i Egentliga Finland.

För dig som jobbar i skolan
Tillbaka upp