Hoppa till innehåll
menu
Nyheter

Illustratören Maria Sann: Att kommunicera med bilder fungerar speciellt bra med barn, men kräver också eftertanke

Då Barnavårdsföreningen för fyra år sedan skulle fira 30-årsjubileum för FN:s konvention om barnets rättigheter ville organisationen ha Maria Sann att skapa bilderna för föreningens jubileumskampanj. Hon är en prisbelönad illustratör från Helsingfors och känd för sin insiktsfulla stil. För Maria är bilder som kommunikationsform lika starka och viktiga som ord – och då det är fråga om barn, fungerar bilder och symbolik ofta som det bästa sättet att föra fram ett budskap.

Text:
Gästskribent
Anna Alenius och Maria Sann framför ett bord med teckningar som Sann illustrerat.
Anna Alenius, kommunikationschef (till vänster) och Maria Sann, illustratör har samarbetat i flera år. Samarbete omfattar både kampanjer och bilder som på olika sätt illustrerar Barnavårdsföreningens budskap och verksamhet.

– Jag ville välja ett sätt som är barnvänligt, men samtidigt effektivt. Bilder är en stark form av kommunikation och styr hur vi tänker om världen – speciellt påverkar de hur barn ser och tänker om världen. Min uppgift var att genom bild upprepa något som Barnavårdsföreningen ville förmedla med eftertanke och ansvar, säger illustratören Maria Sann.

”Visste du att alla barn har rättigheter?”

Samarbetet mellan Barnavårdsföreningen och Sann började med att hon ritade en kalender och affischer kring barnkonventionen för olika aktörer. Med ”Barnets rättigheter i bilder” kan Barnavårdsföreningen på ett lätt sätt berätta för barn och unga om de grundrättigheter som alla världens barn enligt FN:s konvention har. Ett ypperligt hjälpmedel även för vuxna i dagis och i skolor att underlätta det pedagogiska arbetet kring konventionen.

"Barn har rätt till ett privatliv" är en av punkterna från Barnkonventionen som Maria Sann illustrerat för Barnavårdsföreningen. Bilden visar två barn som gömmer sig för glada fotograferande släktingar.

– En bild är så direkt så man måste vara uppmärksam och försiktig med hur man vill illustrera ett scenario. Samtidigt ska man försöka undvika klichéer. Den ensamstående föräldern behöver inte automatiskt illustreras som en kvinna, och situationer där barnskyddet eller polisen är inblandad behöver inte se ut som en skrämmande situation utan kan illustreras som en trygg och bra sak. Barnavårdsföreningen är jättebra inom det här området – de förutspår och tar i beaktande vem som ser bilderna, tycker Maria.

Barnavårdsföreningens känsla för innehåll

Då man publicerar om och för barn har man ett särskilt ansvar. Maria prisar samarbetet med Barnavårdsföreningen som enligt henne har en bra känsla för hurdant innehåll som lämpar sig för deras publik.

– Tillsammans med experter och kommunikatörer från föreningen gick vi på textnivå igenom vad ville ha med i bild. Föreningens kommunikatörer är väldigt duktiga och Barnavårdsföreningen förstår värdet med att arbeta med en utbildad illustratör och inte nöja sig med stockfoton eller AI-bilder. Nu är illustrationerna unika och genomtänkta.

Barnavårdsföreningens samarbete med Maria fortsätter. Hon har bland annat illustrerat marknadsföringsbilderna för föreningens stödchatt för föräldrar.

Föräldrachattens marknadsföringskampanj ville förmedla både värme och humor, också i utmanande livssituationer. Bilden är riktad till separerade föräldrar.

– Maria har förmågan att omformulera våra idéer till bilder som förmedlar värme, hopp, lekfullhet och humor. Också då vi lyfter fram svåra teman som exempelvis skilsmässa, känsloutbrott eller våld har Maria skapat tankeväckande och respektfulla bilder, förklarar Barnavårdsföreningens kommunikationschef Anna Alenius.

Lyssna på barnet och finns till för föräldrarna

Maria och föreningen jobbar som bäst tillsammans med att producera en ny serie bilder som presenterar barn och familjer i olika konstellationer.  Det finns många olika slags familjer och alla familjer är olika, och därför är det viktigt för Barnavårdsföreningen att variation och mångfald syns i deras bildmaterial.

I år firar föreningen sitt 130:nde verksamhetsår och temat är Lyssna på barnet – jubileumsbilden är en illustration av Maria.

– Vardagen i familjer med barn och ungdomar kan vara tung och svåra situationer uppstår i de flesta familjer. Om vi på Barnavårdsföreningen med hjälp av Marias bilder kan bidra till att en förälder eller ett barn förstår att hen inte är ensam om sitt problem, vågar berätta åt någon om sina känslor och kanske ber om hjälp har vi lyckats i vårt arbete, säger Alenius.

Skribent: Daniela Holm

Illustrationen för Barnavårdsföreningens 130-årsjubileum har använts på olika sätt för att uppmärksamma bemärkelseåret. Illustrationen av Maria Sann prydde bland annat Barnavårdsföreningens flak under Lucia-kortegen år 2022.
Gästskribent

Skribent

Gästskribent
Tillbaka upp