Livet med en tonåring kan tidvis kännas utmanande. Tonåringens tankegång kan vara svår att förstå och det kan vara svårt för föräldern att skapa kontakt. Ungdomstiden för med sig stora och omvälvande förändringar, vilka kan vara förvirrande för både tonåringen själv och andra omkring hen.
– Det kan vara svårt att veta vad som är ett normalt tonårsexperimenterande och när det finns anledning till oro, säger psykolog Silve Serenius-Sirve på Barnavårdsföreningen.
Serenius-Sirve har skrivit handboken tillsammans med Tiina Ruoho-Petterson, som också jobbar inom Barnavårdsföreningens neuropsykiatriska tjänster.
– Det är sällan tonåringen medvetet är besvärlig, utan oftast handlar det om att hen saknar de färdigheter som situationen kräver, berättar Serenius-Sirve. Men det är aldrig för sent att förbättra samspelet och relationen till sin tonåring.
Handboken ”Få vardagen att fungera med tonåringar” ges ut för första gången på svenska. Boken hjälper att förstå utvecklingen och förändringarna som sker i tonåren. Handboken ger också konkreta tips för att öka det positiva samspelet. Boken riktar sig både till föräldrar och professionella som arbetar med ungdomar och familjer.