Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Mens – fortfarande ett känsligt ämne bland unga

I mitt arbete på Tjejvillan har jag märkt att många barn och unga upplever att det är otroligt känsligt att prata öppet om mens. Det finns även okunskap kring ämnet. I den här bloggen kan du ta del av tre vanliga frågor och svar kring mens.

Text:
Maria Öhman
Mens – fortfarande ett känsligt ämne bland unga -artikelms bild

Den 28:e maj uppmärksammas den Internationella mensdagen vars syfte är att bryta tabuer kring mens. Mensdagen finns också till för att möjliggöra att alla som menstruerar i världen skall ha tillgång till mensskydd, toaletter och rent vatten.

I mitt arbete som ansvarig ledare på Tjejvillan har jag märkt att många barn och unga upplever att det är otroligt känsligt att prata öppet om mens och att det finns även okunskap kring ämnet. För många känns det också pinsamt eller svårt att prata med sina föräldrar om mens.

På Tjejvillan jobbar vi aktivt med att skapa en trygg och positiv miljö där vi normaliserar ämnet mens, ger kunskap och berättar om mens i en positiv anda. Då Tjejvillan har öppet finns det alltid gratis mensskydd tillgängliga.

Frågelådan står alltid framme på Tjejvillan

Vi har frågelådor på alla våra Tjejvillor där tjejer anonymt får ställa oss frågor, och som alltid står framme. Nedan kan du läsa tre frågor och svar på några av de många frågor om mens som ramlat in i vår frågelåda. Dessa är frågor som vi på Tjejvillan fått upprepade gånger och som våra besökare fortsättningsvis ställer.

1. ”Måste jag berätta åt föräldrarna när jag får mens?”

  • Som svar på den här frågan brukar vi på Tjejvillan svara ett enkelt nej, du behöver inte berätta för dina föräldrar när du får mens. Vi brukar dock säga att det kan vara bra att berätta åt någon vuxen som kan hjälpa med att skaffa mensskydd, värkmedicin vid behov och helt enkelt för att det kan kännas skönt att inte behöva hålla det hemligt. Dessutom är det ett viktigt skede i uppväxten som dina föräldrar kanske vill vara med och glädjas åt.

2. ”Hur säger jag till min mamma att jag fått mens?”

  • Om det känns jättepinsamt att bara säga att du fått mens kanske du kan skriva ett meddelade eller en liten lapp där du berättar. Vi brukar också tipsa om att det kan vara lättare att prata i bilen då ni sitter bredvid varandra och inte mitt emot varandra. Man kan också be sin förälder att köpa mensskydd, då säger man det inte rakt ut att man fått mens, men låter föräldern förstå det via frågan.

3. ”Tänk om alla vet sen när jag har mens?”

  • Om du funderar på hur det är om alla vet att du fått mens brukar vi konstatera att om man är född med en livmoder vet alla redan att du förr eller senare kommer att få din mens. Det är inget konstigt eller pinsamt med det. Om du inte vill berätta att din mens börjat, så finns det inget sätt att se på en person om hen har mens eller inte – ingen behöver veta om du inte vill. Samtidigt är mensen ett kvitto på att kroppen fungerar som den ska och du håller på att växa upp.

Bekanta dig med Tjejvillan!

Tjejvillan är en trygg och inspirerande plats för dig som identifierar dig som flicka. På Tjejvillan finns alltid vuxna på plats. Tjejvillan finns i Helsingfors, Grankulla, Sibbo, Kyrkslätt och Borgå.

Läs mer om Tjejvillan
Maria Öhman

Skribent

Maria Öhman

Mia är ansvarig ledare för Tjejvillan. Du träffar henne oftast på Tjejvillan i Helsingfors och Esbo.

+358 50 475 1195
Tillbaka upp