Hoppa till innehåll
menu
Blogg

5 tips för ett positivt samspel med tonåringen

Det är aldrig för sent att förbättra samspelet med din tonåring. Börja med det tips som passar in i er vardag, öva ihärdigt och dra så småningom nytta av alla tipsen. Kom ihåg att krydda samspelet med en stor portion förståelse.

Text:
Silve Serenius-Sirve Tiina Ruoho-Pettersson
Porträtt på tonåring som blickar neråt

Tillbringa tid tillsammans

  • Umgås med varandra en stund varje dag. Var närvarande och visa ett äkta intresse för din tonåring och hens värld utan att tränga dig på. Gemensamma måltider är ett bra sätt att umgås.
  • 10–20 minuter tid tillsammans per dag räcker bra och ni får desto mera tillbaka.

Ge uppmärksamhet

  • Alla ungdomar behöver få positiv uppmärksamhet. De behöver få uppmuntrande och vänliga ord och leenden. Umgås med tonåringen och uppmärksamma positiva saker så blir också ert samspel mer positivt.

Var förutseende

  • Många ungdomar behöver bli påminda om dagliga rutiner som sänggående, måltider eller att gå till skolan.
  • Det gäller särskilt ungdomar som har svårigheter med tidsuppfattningen och de exekutiva funktionerna och lätt försjunker i sina egna tankar eller aktiviteter. Men det gäller också dem som klarar av att sätta i gång med en uppgift men inte får arbetet att framskrida enligt tidtabellen eftersom de avbryter sig och börjar göra andra saker. De behöver bli påminda i god tid för att hinna förbereda sig på att övergå till nästa aktivitet och avsluta det de håller på med.
  • Var förutseende så förebygger du eventuella känsloutbrott som lätt kan uppstå om tonåringen inte märker att tiden går och hen plötsligt blir tvungen att avbryta det hen varit försjunken i.

Känns vardagen med en tonåring utmanande?

Den förnyade handboken Få vardagen att fungera med tonåringar hjälper alla som har att göra med ungdomar att förstå utvecklingen och förändringarna som sker i den ungas liv. Tipsen i den här bloggen är från handboken.

Beställ eller ladda ner handboken

Entydiga instruktioner

  • Ge tydliga instruktioner, en åt gången, exempel: ”Ta ut soporna nu, är du snäll”. Försäkra dig om att tonåringen uppfattar vad du säger genom att gå fram till hen och ta ögonkontakt.
  • Berätta vad du vill att hen ska göra, men framställ inte ditt önskemål som en fråga ifall det inte finns valmöjligheter, exempel: ”Kan du ta ut soporna?”. Anmärk inte heller indirekt, exempel: ”Någon skulle faktiskt kunna ta ut soporna”.
  • Undvik långa, komplicerade instruktioner. Att ropa direktiv från ett annat rum brukar sällan fungera.

Förstärk positivt beteende genom att berömma

  • Ge positiv feedback på tonåringens handlingar och egenskaper, så stärker du hens självförtroende.
  • Ge alltid positiv feedback när din tonåring gör det du har bett om, men också när hen har ansträngt sig utan att lyckas. Kom ihåg att också uppmärksamma sådant som tonåringen gör självmant.

Yksiköt-osio

Neuropsykiatriska tjänster

Vi hjälper familjer att hitta metoder som underlättar vardagen också i utmanande livssituationer. Vi ger också service till professionella. Du når oss vardagar kl. 9.00–15.00. Ifall vi inte kan ta ditt samtal just då, ringer vi dig tillbaka.

Besök oss i huvudstadsregionen: Stenbäcksgatan 7 A, 00250 Helsingfors
Besök oss i Österbotten: Handelsesplanaden 12 B 20, 65100 Vasa

+358 50 565 1722
Silve Serenius-Sirve

Skribenter

Silve Serenius-Sirve

Silve är psykolog. Hon leder vårt neuropsykiatriska kunnande och vår Oman elämäni supertähti -verksamhet.

+358 50 575 1500
Tiina Ruoho-Pettersson
Tiina Ruoho-Pettersson

Tiina jobbar med att stödja föräldrar. Hon handleder också unga och vuxna i neuropsykiatrisk coachning.

+358 50 338 5123
Tillbaka upp