Hoppa till innehåll
menu
Blogg

Våga störa – om att tala med unga

På Tjevillan har jag märkt att då vi lyssnar och frågar, vill de unga också berätta. Frågor som ”hur kändes det då?” eller ”vad hände sen?” kan ha en avgörande roll i hur samtalet går vidare, skriver Olivia West i vår blogg.

Text:
Olivia West
Våga störa – om att tala med unga -artikelms bild

Vi ledare som jobbar på Tjejvillan funderar ofta hur vi ska kunna stödja de unga på bästa sätt. ”Våga störa” är ett motto som vi ofta använder oss av. I praktiken betyder det att vi ledare ska vara delaktiga i konversationer, våga ifrågasätta och våga vara med.

På Tjejvillan anser vi att en av de viktigaste sakerna är att vara tillgänglig för dessa tjejer, att se och höra dem. Vi försöker vårt bästa för att vara trygga vuxna som tjejerna kan tala med om allt. Jag har märkt att då vi lyssnar och frågar, vill de unga också berätta.

Så här beskriver en förälder vår verksamhet på Tjejvillan:

Tjejvillan stöder flickorna i deras utveckling i en känslig fas av deras liv. Flickorna får en chans att öppet diskutera ämnen som kanske inte behandlas annanstans. De får känna sig hörda och värdefulla. – Förälder

På Tjejvillan finns vi till för de unga

I en stressig vardag fylld av hobbyer, skola och jobb kan det som förälder ibland vara svårt att hinna vara tillgängligt för sitt barn. På Tjejvillan strävar vi efter att se alla våra deltagares behov. Det kan handla om att sitta ner och ta en match i ett kortspel eller att tala enskilt en stund. På så sätt ger vi besökarna en möjlighet att få prata ut.

Frågor som ”hur kändes det då?” eller ”vad hände sen?” kan ha en avgörande roll i hur samtalet går vidare.

Hon har fått bättre kompisrelationer, fått diskutera viktiga ämnen både privata, känsliga, men aktuella. Tjejvillan är en betydelsefull aktivitet efter skolan som hon ser framemot. – Förälder

Om att kommunicera med unga

Då jag började jobba på Tjejvillan kändes mottot ”våga störa” som det allra svåraste. Mottot är något som jag kontinuerligt håller i minnet.

Vi vuxna på Tjejvillan försöker själv också vara förebilder, genom att själv se och prata om det positiva hos andra och oss själva. Som vuxna visar vi också hur vi kommunicerar våra åsikter – ibland är det bättre att inte säga allting man tänker högt.

Det som är viktigt för oss är att tjejerna får uttrycka om de har svårt med någon kompis eller om något vi vuxna gjort känns orättvist. I konfliktsituationer uppmuntrar vi de unga att inte tala illa om varandra och att försöka förstå den andras ståndpunkt.

Föräldrarnas feedback i viktig roll

Tjejvillan för samman flickor i olika åldrar med trygga vuxna. Feedbacken hemma har varit idel god. Trevligt, tryggt, givande, viktigt. Fiffigt program en vardagskväll. – Förälder

Föräldrarnas citat berättar oss också om nyttan av vår verksamhet och hur vi Tjejvillan kan stödja de unga som besöker oss. Föräldrarna har gjort ett viktigt jobb med att utvärdera Tjejvillan och det hjälper oss att utveckla vår verksamhet åt rätt håll.

Det som jag läser från citaten och som jag vill avsluta min bloggtext med är: Då vi vuxna ”vågar störa” känner sig de unga hörda, sedda och trygga. Och vi på Tjejvillan kunde inte vara mera nöjda!

Tjejvillan - välkommen med!

Tjejvillan är en trygg och inspirerande plats för dig som identifierar dig som flicka. Till Tjejvillan kan du kan komma som du är, med kompisar eller ensam. På Tjejvillan finns alltid vuxna på plats.

Bekanta dig med Tjejvillan
Olivia West

Skribent

Olivia West

Olivia jobbar på Tjejvillan och du träffar henne oftast på Tjejvillan i Sibbo, Kyrkslätt och Esbo.

+358 50 310 1178
Tillbaka upp