59765.jpg

Onko vanhemmuus taitolaji?

01.09.2017 kl. 11:45
Vahvemman vanhemmuuden resepti sallii joustavuuden ja siinä on sovellusmahdollisuuksia, joissa otetaan huomioon sekä tekijä että tulos, kirjoittaa asiantuntijamme Minna Kuosmanen.

Vanhemmuuteen liittyy onnea ja iloa, huikeitakin onnenhetkiä, mutta myös haikeutta ja surua, pettymyksiäkin.

Olen kuullut vanhempien harmittelevan, kun lapsen mukana ei tullutkaan käyttöohjetta. Yleispätevää käyttöohjetta on vaikea laatia silloin, kun kyseessä on inhimillinen vuorovaikutus.

Oman mausteensa kaikkiin ohjeistuksiin tuo lapsen yksilöllisyys, johon jokaisen vanhemman tulisi perehtyä, jotta voi tiedostaa, mitä juuri tämä lapsi tarvitsee.

Vahvemman vanhemmuuden resepti á la Perhekoulu

Koska käyttöohje on liian kaavamainen ja joustamaton, on muutamista Perhekoulun keinoista tehty resepti. Resepti sallii joustavuuden ja siinä on sovellusmahdollisuuksia, joissa otetaan huomioon sekä tekijä että tulos.

Vahvemman vanhemmuuden ja paremman lapsuuden reseptissä tarvitaan seuraavia ainesosia ja ohjeita:

 • Ainesosa: Leikki 15 min/pv
  Ohje: Leiki lapsen kanssa vähintään 15 minuuttia päivässä. Näin lapsi saa jakamattoman huomiosi ja päivän muut askareet toimivat paremmin.
   
 • Ainesosa: Ennakointi, riittävän ajoissa
  Ohje: Ennakoi lapselle tulevia tilanteita kertomalla mitä tulee tapahtumaan. Lapsen arki muodostuu pukemisista, syömisistä ja siirtymistä paikasta toiseen. Näissä asioissa hän tarvitsee ennakointia.
   
 • Ainesosa: Suorat ohjeet, yksi kerrallaan
  Ohje: Anna lapselle ohjeet selkeästi ja yksi kerrallaan. Käytä sanoja, joita lapsi ymmärtää. Suorat ohjeet, miten lapsen tulee toimia ovat paremmat kuin kiellot. Esim. ”kävele” on parempi kuin ”älä juokse”.
   
 • Ainesosa: Kehuminen, usein
  Ohje: Huomaa hyvä lapsessa. Hyvän huomaamisen lisäksi kaikki onnistumiset ja yrittämiset myös tulee sanoa ääneen lapselle. Kiittää ja kehua häntä niistä. Niistä pienistäkin. Niistäkin, joita pidetään itsestään selvinä. Muista, että se taito kasvaa, joka tulee nähdyksi!
   
 • Ainesosa: Omat voimavarat, tankkaa päivittäin
  Ohje: Huolehdi omista voimavaroistasi. Pyydä tarvittaessa apua.


Annostelemalla näitä viittä ainesosaa arkeensa vanhempi luo myönteisiä kokemuksia lapselle. Kun vielä kuorrutat koko komeuden runsaalla rakkaudella, tämä leivonnainen ei voi mennä pieleen!

P.S. Resepti on vapaasti kopioitavissa ja se soveltuu kaikkien kasvatustehtävissä toimivien käyttöön. Herkullisia hetkiä yhdessä! 
 

Lue lisää PerhekouluSta

 

 
Minna Kuosmanen
Lapsiperhetyön asiantuntija | Sakkunnig inom barn- och familjearbete
+358503378997
minna.kuosmanenbvif.fi
61608_t.jpg

Vartannat år jul

Många förknippar julafton med familjelycka, kärlek och framför allt traditioner. Men hur ser julen ut för den förälder som skilt sig eller den som inte i år får spendera högtiden med sina barn?
61358_t.jpg

Många unga är ensamma – hur kan du stödja?

Unga i dag upplever ensamhet. Bilder, berättelser och filmer på sociala medier bidrar till gemenskap – men också utanförskap. Bloggen erbjuder tre tips som alla vuxna kan göra att få en tonåring att känna sig mindre ensam.
61150_t.jpg

Barn ska få påverka sin vardag

Den 20:e november firas Barnkonventionens dag och ett tema för i år är barnets delaktighet. Barnets delaktighet är också ett aktuellt ämne i de nya grunderna för planen för småbarnspedagogik. Men vad betyder det egentligen att barn ska få ha inflytande på sin egen vardag?